Beleggingen zijn een belangrijk onderdeel van onze economie. Het is daarom niet meer dan logisch dit onderwerp ook in de klas te behandelen. Hoewel dit onderwerp vaak wordt behandeld bij economie, zou beleggen ook behandeld kunnen worden bij het vak maatschappijleer, of zelfs tijdens het mentoruur. Leerlingen maken er namelijk (vaak zonder het te weten) veelvuldig gebruik van. Wat gebeurt er met het geld dat leerlingen storten op een bankrekening? Hoe wordt een eventueel pensioen voor de leerlingen opgebouwd? Vrijwel overal wordt belegd. Het is daarom handig voor leerlingen om te weten hoe dit werkt en wat zij ermee kunnen.

Leren beleggen
Er komen steeds meer lesmaterialen beschikbaar waarin leerlingen bekend worden gemaakt met de wereld van beleggen. In de meeste officiële schoolboeken is beleggen slechts een klein onderdeel van de lesstof, maar steeds vaker maken scholen gebruik van aanbod dat zich specifiek richt op beleggen. Daarbij kunt u denken aan de Scholenstrijd of het RTL Z beursspel, welke voor leerlingen niet alleen erg interessant zijn, maar ook gewoon erg leuk zijn om te doen. Omdat deze toepassingen niet erg veel aanvullende informatie bieden over het beleggingsproces, is het wellicht handig om hiervoor gebruik te maken van een cursus beleggen in de klas. Leerlingen worden hiermee uitgebreid geïnformeerd over de werking van- en mogelijkheden binnen de beleggingswereld.

Cryptocurrency
Ook cryptocurrency zijn erg populair onder jongeren. Grote kans dus dat ook enkele van uw leerlingen in bezit zijn van deze digitale munten. Cryptocurrency worden veruit het vaakst gekocht om later weer verhandeld te worden. De munten worden dus gebruikt als belegging, in de hoop dat deze later meer waard worden. Omdat de cryptocurrency markt erg volatiel is, kleeft er een aardig risico aan deze handel. Hetzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld de CFD handel, het handelen in binaire opties en turbo's of sprinters.

De opkomst van deze nieuwe manieren van beleggen is onlosmakelijk verbonden met het feit dat alles tegenwoordig snel moet. Ook winst moet snel gemaakt worden. Dat daar tegenover staat dat ook verlies snel gemaakt kan worden, wordt nogal eens vergeten. Het is daarom handig voor leerlingen om te weten hoe deze verschillende manieren van beleggen werken en welke risico's eraan verbonden zijn.

Online leren beleggen
Online is een boel handige informatie te vinden over beleggen. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om online te oefenen met beleggen. Omdat bijna alle leerlingen in bezit zijn van een laptop of smartphone, kan hier vrij gemakkelijk mee begonnen worden. En zeg nou zelf, een oefening waarbij 'echte' beleggingen gedaan kunnen worden, maakt de les een stuk interessanter dan wanneer alleen de theorie vluchtig besproken wordt.

Naar de website

VorigeGratis lessen over de dood op de basisschool
VolgendeBasisschoolleerlingen leren hoe ze de plasticsoep kunnen bestrijden
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter