Het is over het algemeen bekend dat studeren prijzig is. Voor de meeste studenten is dit het moment in hun leven dat ze op hun eigen benen leren staan. Er moet collegegeld, huur en boodschappen betaald worden. Daarnaast komen er nog andere kosten bij kijken zoals de telefoonrekening en kledingkosten. Het komt daarom vaak voor dat studenten regelmatig blut zijn. In dit artikel worden tips voor studenten gegeven om geld te besparen. Met deze tips hoef je niet meer bang te zijn dat je aan het einde van de maand zonder geld zit.

1. Bespaar op eten
Met besparen op eten wordt niet bedoeld dat je jezelf moet uithongeren of op water en brood moet leven. Je kunt bijvoorbeeld al veel geld besparen als je slim boodschappen doet. Kies bijvoorbeeld niet voor een A-merk, maar neem een goedkoper alternatief of het huismerk. Je kunt ook voortaan jouw boodschappen doen bij de Lidl of Aldi. Deze winkels zijn vaak goedkoper, maar hebben goede producten. Een andere mogelijkheid is om vaker zelf te koken in plaats van eten laten bezorgen.

2. Vergelijk zorgverzekering
Zodra je 18 bent, moet je een eigen zorgverzekering afsluiten en maandelijks de premie betalen. Als student kun je vaak veel geld besparen als je de moeite neemt om de verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken, of een studenten zorgverzekering af te sluiten. Veel zorgverzekeraars hebben speciale verzekeringen voor studenten. Soms krijgen studenten ook korting op aanvullende verzekeringen.

3. Maak gebruik van de studentenstatus
Er zijn gelukkig veel instellingen die rekening houden met het feit dat de arme student niet altijd veel te besteden heeft. Daarom kunnen studenten vaak korting krijgen. Op vertoon van een collegekaart kun je vaak korting krijgen op entree voor het museum of de bioscoop. Er zijn ook veel restaurants waarbij je als student van een fijne korting kunt profiteren. Ook op andere dingen zoals knipbeurten, kleding en abonnementen kun je korting krijgen. Zorg er dus voor dat je altijd jouw studentenkaart bij je hebt.

4. Houd uitgaanskosten in de hand
Veel uitgaan hoort bij het studentenleven. Het is dan ook ondenkbaar om tegen studenten te zeggen dat ze elke avond thuis moeten zitten om geld te besparen. Gelukkig is dat ook niet nodig. Als student kun je prima leuke avondjes uit hebben zonder een kapitaal kwijt te zijn. Probeer bijvoorbeeld plekken met hoge entreekosten te vermijden of drink alvast thuis een paar drankjes. Je kunt ook je pinpas thuis laten. Zo kun je niet meer uitgeven dan je van tevoren hebt gepland.

5. Koop jouw boeken tweedehands
Studieboeken kunnen helaas erg duur zijn, maar je kunt er niet zonder als je genoeg studiepunten binnen wilt halen. Boeken zijn dan ook een grote kostenpost voor de meeste studenten. Het is daarom aan te raden om te kijken of de boeken tweedehands kunt kopen. Er zijn genoeg oud-studenten die hun boeken op internet doorverkopen. Vaak zijn de boeken nog in goede conditie. Let er wel op dat je de goede druk of editie aanschaft. Door jouw studieboeken tweedehands aan te schaffen kun je jaarlijks tientallen euro’s besparen.

VorigeICT moet prominentere plek krijgen in Nederlandse onderwijs
VolgendeWelke opleiding past het beste bij mij?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter