Hat is mooi te lezen en bevestigd te worden in het gegeven dat goede samenwerking tot betere prestaties leiden. En daarmee vaak ook het welbevinden van de kinderen. Ruim vijfentwintig jaren werkte ik in het basisonderwijs en heb dat ook zo mogen ervaren.
Echter de laatste jaren heb ik wel een kentering meegemaakt.
Vanaf dat ouders toch vooral als klanten moesten worden bezien, veranderde de cultuur van samenwerken. Te vaak heb ik gezien dat schoolleiding krampachtig zaken probeerde te plooien; collega's die met oogkleppen op hun werk deden. Of erger: het hoofd afwendden van situaties vanwege het feit dat ze geen trek hadden in gedoe met directie en/ of ouders. De hypocrisie won terrein.
Onvoorwaardelijke steun van de leidinggevende was niet meer aan de orde. Ontstaan van een angstcultuur is dan niet ver meer weg.
Dat deze situatie slecht is voor pedagogisch klimaat en sfeer in de school mag duidelijk zijn.
Mijn idee is dat het zeker niet alleen bij de ouders ligt. Binnen de schoolorganisatie meer veiligheid en eenduidigheid ; loyaliteit en rechtvaardigheid. En dat begint al bij het bestuur en P&O.
Leden geven groen licht voor akkoord Passend onderwijs
18 januari 2013
Vraag: wat mag ik hieruit concluderen voor het personeel van de AB diensten die werkzaam zijn binnen de samenwerkingsverbanden of ROC's?
Ko
30 januari 2013
Laat dan de overheid eens een extra stimulans
uitgaan om er voor te zorgen dat er meet mannen in het onderwijs gaan. (HOE?? dat moeten ze in Den Haag maar uitvechten) Zorg dat ze mannen lokken!!!
't Is een prachtbaan da's zeker maar met 4 mannen tregen 20 vrouwen in een team tsja, dat kun je wel raden
j.dekker@dewartburg.nl
30 januari 2013
Hebben ze al eens nagegaan wanneer/waardoor pesten ontstaat?!?!
We/Ze zij meester iun symptoon bestrijding, maar daar los je niks mee op Da's alleenmaar tijdelijk.
Mobiele Telefonie van EinsteinICT.nl
1 februari 2013
Ja, voor de in de lessen is het natuurlijk wel lastig om een student z'n volledige aandacht te hebben. Wellicht dat het helpt om ze te vragen om voordat de les begint ze allemaal uit te zetten.
Onderwijstoerisme
26 maart 2013
Mijn hoogbegaafde zoon heeft het altijd met gewoon onderwijs moeten doen, en heeft zich de hele basisschoolperiode verveeld. Hij heeft nooit geleerd om zichzelf in te spannen, waardoor het een luie man is geworden, die nooit heeft bereikt wat hij had kunnen bereiken. Niettemin is hij gelukkig. Ik kwam afgelopen week op het Festival van Talent in Arnhem mensen tegen die in Katwijk wonen en noodgedwongen in Arnhem in een tweede huis zitten om doordeweeks hun kinderen op het Olympus College te kunnen laten leren. In de weekends wonen ze thuis in Katwijk. De kinderen krijgen op deze manier het onderwijs dat bij ze past, maar het zou anders moeten.
Conny Coenders
26 maart 2013
Kunt u mij het bestand aub toesturen? Het lukt niet om het via de site te downloaden.
Bedankt!
Tijl Damen
16 april 2013
Voor meer informatie over de Werkgroep Steungroep Kleuteronderwijs kun je terecht op: http://wegwijs.in/kleuteronderwijs
W. Weerts
16 april 2013
Wel ja, breng de materie meteen weer in de Tweede Kamer....Kunnen zich daar een stelletje hotemtoten die denken verstand van onderwijs te hebben er over buigen en dan komt het allemaal wel goed. Fijn ook dat de minister (die vindt dat zij gemachtigd is om eigenhandig complete opleidingen te sluiten...) vanmiddag al een korte reactie zal geven. Benieuwd? Nee !
Tuurlijk zit er een kern van waarheid in dit artikeltje. Maar het is ook ongenuanceerd en trendy. Vraag bijvoorbeeld eens aan de scholier die beweert dat "scholen 10 tot 20 jaar achterlopen op ICT gebied" of hij kan aangeven wat er 10 tot 20 jaar geleden zoal speelde in de ICT. Waarom publiceert "Onderwijsplein" dit artikel in deze ongenuanceerde vorm ? Ik wil hier graag met geïntersseerden over door denken / praten / mailen, maar dan graag genuanceerd en gebaseerd op de dagelijkse (VO) praktijk. Oh, ja, ik ben een oude knar met 30 jaar onderwijservaring, maak gebruik van ENO- Smart- en Activeborden, gebruik o.a. iPad, Samsung en HP tablets in mijn lessen, speel graag met de iPhone, werk met 'n windowscomputer en met iMac en train 13-jarige (MAVO)leerlingen om IT-assistent te worden om zo collega's die op maandag ochtend een digibord niet goed aan de praat krijgen, te helpen...Twitter ? Facebook? Ja hoor, bekend, maar voel niet zo'n drang om elk moment van de dag met anderen te delen voordat ik het eerst zelf intens heb beleefd...
Wim Weerts (docent -tot in mijn tenen !)
Marko Otten
17 april 2013
Mooi stuk over Rianne Tolsma's workshop Flipping the classroom. Ik ken haar verhaal maar ben toch trots namens Iselinge Hogeschool als ik het hier zo op het docentenplein zie staan. Je hoeft niet volledig voor de Steve Jobs scholen te gaan om in te zien dat we hier met Flipping the classroom een belangwekkend uitzicht krijgen op heden en toekomst van ons onderwijs.
Jan van Weeren
23 mei 2013
Het gaat bij het examen Nederlands (ondermeer) om het kritisch kunnen lezen van betogen, los van de inhoud. Strikt genomen zou een examen Duits betrekking kunnen hebben op een fragment uit Mein Kampf, vooropgesteld dat dit qua betoogtrant voldoende uitdagend zou zijn.
Diploma Veilig Internet - The Game
11 juni 2013
The game is ontwikkeld om beter aan te sluiten bij het karakter van het lespakket. In een veilige en educatieve omgeving gaan leerlingen op een speelse manier met mediawijsheid aan de slag. In het spel moeten leerlingen de bekende DVI-karakters Nienke, Eric, Sem en Shanti helpen om Eric's oom Ap te bevrijden. Tijdens het ontwikkelen van een uitvinding komt oom Ap vast te zitten in één van zijn uitvindingen. In 5 levels leren leerlingen over veilig surfen, betrouwbaarheid van internet, zoekvaardigheden, online imago en digitaal pesten.
The Game wordt afgesloten met een digitale eindtoets.
Elly de Wildt-Dienske
11 juni 2013
Deze ontwikkeling is heel goed te plaatsen in de geest van de tijd. Fantastisch om mee te gaan in de dynamiek van nieuwe technieken en mogelijkheden die onbeperkt lijken te zijn. Maar....we worden nog steeds geboren als baby die nog niet kan lopen en nog geen verschil weet tussen links en rechts. Een kind heeft ongeveer 7 jaar nodig om de drie dimensies van de concrete werkelijkheid te leren kennen en zich eigen te maken. Daarna is de tijd rijp voor de twee dimensies: het platte vlak. Voor het ene kind zal die neurologische ontwikkeling sneller gaan dan voor het andere kind. Vast staat dat er veel beweging en spel in de ruimte voor nodig is en iedereen weet dat een IPad daar niet echt bij helpt. Ook andere intelligenties, zoals de sociale en emotionele, die nodig zijn om verder te groeien kunnen te kort komen bij te eenzijdige activiteiten.
Letters leer je kennen door ze te schrijven, door de vorm te beleven vanuit de motoriek van je lichaam en niet door ze aan te raken op het toetsenbord. Als de IPad gebruikt wordt om de letters echt te tekenen op het scherm, dan wil ik er over denken of het misschien net zo goed is als op papier of in de lucht...
Maar....laat de kleuter alsjeblieft zoveel mogelijk spelen in de ruimte en met anderen. De IPad is absoluut misplaatst als leermiddel in de kleuterfase. Dat zijn de zand- en watertafel, de bouw- en poppenhoek, de klim- en klauterhoek. De computer nemen ze spelenderwijs mee en hoeven op die leeftijd niet speciaal ingezet te worden als leermiddel.
Meer weten over het belang van spelen voor kleuters? De Werk- en Steungroep Kleuteronderwijs zet zich in voor onderwijs dat past bij de neurologische en psychologische ontwikkeling van de kleuter. De WSK is in gesprek met de onderwijsinspectie om uit te wisselen hoe de kwaliteit van het kleuteronderwijs het best bevorderd en bewaakt kan worden. Kijk op www.wegwijs.in/kleuteronderwijs voor informatie en om je (gratis) aan te sluiten.
A. Noniem
14 juni 2013
bestaat zoiets ook voor personeel?
jans otter
25 juni 2013
Bewaar de examens in de kluis/cel op het politie bureau. Zodra men examen doet, kan met een politie auto de examens naar de school gereden worden en onder begeleiding de examens afgeleverd worden. (dus de examen per dag afleveren en niet in één keer) Kost iets meer, maar dan heb je ook geen gezeur van diefstal of inbraak.
jans otter
25 juni 2013
Je kunt ook de examens afschaffen en daarvoor in de plaats 4x per jaar een toets laten doen. Heeft men deze goed gemaakt, dan ontvangt een kandidaat een certificaat. Zo kan men voor elk vak, dat men heeft gemaakt een certificaat ontvangen en aan het eind van het schooljaar kan deze dan ingewisseld worden voor een echt diploma. De examenkandidaat heeft dan geen stress en het LAK heeft minder klachten te verwerken. Deze suggestie is zeker de moeite waard op overmaken te denken. En zal uit eindelijk toe een veel beter resultaat worden.
Marianne
29 augustus 2013
"Ook moeten we alert blijven of er door een toenemend gebruik van ICT geen nieuwe ongelijkheid ontstaat tussen leerlingen die thuis veel toegang hebben tot ICT en hun leeftijdsgenoten die dat niet hebben." En gesteld dat dat wel zo is, wat dan? Stoppen en allemaal een stapje terug of als overheid faciliteren dat iedereen die toegankelijkheid heeft? Ik mag hopen op het laatste.
Nel ten Camp
10 september 2013
En nu maar hopen dat al die scholen inderdaad overgaan tot het afnemen van andere toetsen!
Want die hele CITO, met zijn dwingende uit de hand gelopen monopolypositie, is velen een doorn in het oog.
De vraag blijft wel: "Welke andere toets dan?"
Heeft het AVS of wie dan ook daar een antwoord op?
Want de NIO, een prima onderzoek waar ik al jaren tevreden mee werk, telt niet als eindtoets.
Hopelijk komen veel scholen nu in beweging!
Rob Mulders
8 oktober 2013
Wordt er ook wel eens aan de gemiddelde leerling gedacht in zo'n klas? Die sneeuwt onder en heeft nauwelijks een stem in zo'n grote groep. Voeg daarnaast toe dat de mentor minder tijd heeft voor leerlingen en hij is 2x de klos.
Daarnaast zijn de meeste grote klassen altijd drukker dan kleinere klassen, leuk voor de vakdocenten.
Boodschap: gewoon weer terug naar max 25 leerlingen en nu niet met een onderzoek komen alsof er niks aan de hand is bij 30 leerlingen. Je zou maar een leerling zijn die 8uur lang met 30 kids in een lokaal doorbrengt. Zielig!
Joke de Bruijn
8 oktober 2013
Wordt er in onderzoeken niet steeds gebagatelliseerd als het over het basisonderwijs gaat? Fulltime leerkrachten in het basisonderwijs - zelfs al is er extra hulp - werken 5! dagen per week met zo'n grote groep van heel diverse leerlingen. Zij hebben de taak de leerlingen 'uit te kristalliseren' voor het voortgezet onderwijs met een enorm pak aan administratie die er naast het lesgeven nog bijkomt.
A.L. van Gurp
8 oktober 2013
Als er maar voor gewaakt wordt, dat er met zo'n dashbord niet weer een bureaucratisch monster wordt opgetuigd terwille van de verantwoording van inzet van middelen. IB, directeuren, leerkrachten besteden al erg veel tijd aan administratieve zaken leerlingzorg betreffende. Het is dus wenselijk dat op voorhand inzichtelijk is wat een dergelijk dashbord inhoudt en mogelijk betekent aan 'extra' werk voor de betrokkenen (aanleveren gegevens, e.d.).
k.vanhuystee@albeda.nl
10 november 2013
hebben jullie een link naar het desbetreffende tv-programma?
kkoo
12 november 2013
Staatssecretaris is, gelet op zijn uitspraak: "Hij vindt dat elke dag naar school gaan goed is voor de ontwikkeling van kinderen" kennelijk niet op de hoogte van de positieve effecten van thuisonderwijs. Jammer, van een duurbetaalde staatssecretaris mag je beter verwachten.
Paul
14 november 2013
@Redactie: klein, doch storend, tikfoutje gevonden.
SienceGuide moet vast ScienceGuide zijn :)
Leuke site verder!!
Connie
7 januari 2014
Ik moet het allemaal nog zien.
Toen mijn dochter 10,5 jaar geleden met de pabo begon werd er door aob gezegd dat er 3 jaar later een tekort zou zijn van 11000. 3 jaar later was mijn dochter klaar met de pabo en was er al bijna niet aan werk te komen. Je moest toen al bliij zijn met een inval baan en daarna is het alleen maar slechter geworden zo zelfs dat ze nu weer hopt van inval baan naar inval baan nadat ze al 2x weg moest omdat er ingekrompen moest worden. Vacatures zijn er niet of nauwelijks zelfs niet voor vervanging. Steeds wordt er geroepen dat er een tekort aankomt maar in de praktijk blijkt dat er steeds minder banen zijn.
En wat betreft het eenmalig toegezegde extra geld voor behoud jonge leerkrachten: Op de school waar mijn ene dochter werkt zeggen ze dat dat niet gaat werken omdat het eenmalig is dus voor 1 jaar en dat het geen zin heeft om dan voor dat enen jaar mensen aan te nemen om ze het volgende jaar weer te moeten ontslaan. Zij weten nog niet wat met het geld te gaan doen. Op de school van mijn andere dochter ( deze valt onder een stafbureau met zo een 20 scholen) zeggen ze hetzelfde en zijn de plannen om het geld te gaan gebruiken om de schulden af te lossen. Dat extra geld heeft dus geen enkele zin om extra mensen te behouden voor het onderwijs maar gaat volledig verloren
Ik kan niet de link naar de brief voor ouders niet vinden.
4 februari 2014
Cito heeft een speciale brief voor ouders gemaakt die scholen kunnen gebruiken om de aanpassing van de normen aan ouders uit te leggen. U vindt deze hier.
Waar is hier??? 'hier' is geen link
Redactie
4 februari 2014
Beste lezers,
de link is inmiddels toegevoegd aan het artikel.
Nathalie Groen-Peperkamp
18 februari 2014
Via deze weg (al ben ik een oud leerling) ben ik (en veel van mijn oude klasgenootjes) op zoek naar onze geliefde meester Tol. Wij hebben deze oud leraar van Burgemeester Monchyschool te Den Haag (welke aan de Steenwijklaan zat) als zeer prettig en lief ervaren en vaak hebben we het op facebook over hem. Wij (groep 8 uit 1988) zouden heel heel en dan ook heel graag met meester Tol een reünie willen hebben. Ik hoop uit het diepste van mijn hart dat dit nog eens gaat gebeuren. We waren een leuke klas bij elkaar!
Vriendelijke groet,
Nathalie Groen-Peperkamp
Judith Fatehmahomed
18 februari 2014
Ik sluit me helemaal aan bij Nathalie groen-peperkamp het zou onswijs leuk zijn als meester tol erbij kan zijn dat maakt het helemaal kompleet
Vriendelijke groet,
Judith fatehmahomed
Koos de Boer
3 maart 2014
Goede middag
Ik ben dan wel geen onderwijzer maar een goedwillende vrijwilliger, die probeert kinderen wat bij te brengen mbt programmeren in Scratch. Door mijn technische achtergrond kan ik de kinderen ook heel veel vertellen over de hardware en de werking daarvan. Hier onder een fragment van een verhaal van mij over nut en noodzaak van leren programmeren. Indien er interesse is zal ik het concept ondernemingsplan toesturen.
Toen ik 2 jaar geleden stopte met werk gebeurde wat ik niet verwachtte, ik viel in een diep pensioengat en dat in een andere context dan tegenwoordig gebruikelijk. Ik kon het niet verkroppen dat mijn kennis en ervaring ‘s morgens nutteloos en ongebruikt op bed lag. Ik kwam in die tijd toevallig een programmeertaal voor kinderen tegen. Mijn 2 kleinkinderen (8 en 10jr) vonden het prachtig en ik besloot om mezelf als vrijwilliger aan te bieden bij de basisschool bij mij op de hoek (’t Zwanenest Schagerbrug). Door mijn technische achtergrond , opleiding en ervaring heb ik een grote binding met programmeren.
Op deze school geef ik nu 1 ½ jaar wekelijks les in programmeren aan een groepje leerlingen en dit tot grote tevredenheid van zowel mezelf ,de kinderen en de schoolleiding. Een jaar later heb ik het uitgebreid met de school van mijn kleinkinderen (Aloysiusschool Schagen). Ook hier tot volle tevredenheid van beide kanten.
Wat mij tijdens dit werk vooral opviel was het enthousiasme van het onderwijzend personeel over nut en noodzaak van programmeren en het gebrek aan kennis en tijd om dit zelf als les te kunnen geven.
In de huidige maatschappij is het gebruik van computerprogramma’s op alle denkbare gebieden niet meer weg te denken. In alles waar we in het dagelijks leven mee te maken hebben wordt software gebruikt. We zijn allen gebruikers en er zijn maar heel weinig “makers”
Op school leren we allemaal lezen, moeten we ook leren schrijven ? Ja natuurlijk, kunnen lezen en schrijven zijn belangrijke voorwaarden voor onze manier van leven. Dit geldt ook voor computergebruik en programmeren. We gebruiken allemaal computerprogramma’s en moeten dan ook in ieder geval in aanraking komen met programmeren en liefst zo jong mogelijk.
Bij mij is nu het idee ontstaan om een stichting in het leven te roepen die een platform gaat bieden voor hoogopgeleide vrijwilligers die programmeerles op basisscholen gaan verzorgen. Hierbij denk ik aan bijvoorbeeld gepensioneerde ingenieurs , hoogopgeleide technici en hoogopgeleide werkloze jongeren. Die worden dan –na screening- gekoppeld aan een basisschool bij de betreffende vrijwilliger in de buurt. Het mes snijdt dan aan 2 kanten, de kinderen worden onderwezen in programmeren en kunnen hun eigen toepassingen op de computer bedenken en bouwen, de vrijwilligers blijven hun kennis, ervaring en kunde gebruiken en houden binding met de maatschappij en blijven “nuttig”
Nog een belangrijk voordeel voor de scholen is ,buiten het feit dat de kinderen kennis krijgen van programmeren ,dat het de scholen geen geld en het onderwijzend personeel geen tijd zal kosten.
Stichting idee
Het idee is om een stichting op te richten die lessen in programmeren op scholen gaat verzorgen. Scholen zullen benaderd worden ,waarbij een presentatie over nut en noodzaak voor het onderwijzend personeel gegeven wordt. Er is gebleken dat de kennis omtrent techniek in het algemeen en programmeren in het bijzonder op basisscholen en PABO’s heel gering i
hay mulders
11 maart 2014
artikel eindtoets
P. Alleman
23 april 2014
Goede morgen,
Leuk zo 'n meevaller, maar komt dit in de plaats van de 85 miljoen die in het Nationaal Onderwijsakkoord genoemd werden of is dit een extraatje? Krijgen alle schoolbesturen naar verhouding dit bedrag of moet een aanvraag ingediend worden? Is het geoormerkt of wordt het toegevoegd aan de lumpsum-financiering? Wanneer krijgen schoolbesturen uitsluitsel over de daadwerkelijke toezegging en wanneer kan men dat geld tegemoet zien>
Gr. Peter Alleman
adjunct-directeur KBS Laurentius te Breda
durkje
23 september 2014
hoe gaan jongeren er nou op achteruit of gaan we er ook nog op vooruit?????????????????
jelle wagenaar leerling scgluidger waskemar
SP
24 september 2014
Graag zou ik ook het bestand toegezonden krijgen, alvast bedankt!
G
30 september 2014
Hoi gerben ter info. Myriam
anja
2 oktober 2014
ik ben erg benieuwt naar dit boek
s govers
7 oktober 2014
Nieuw terrein. Vooral deze zin trok mijn aandacht: "Ondanks dat het geregeld voorkomt, heeft nog geen kwart (23%) van de middelbare scholieren hier voorlichting over gehad op school en slechts een derde (35%) van hun ouders.". Zowel thuis als op school is dringend uitleg nodig over de verstrekkende gevolgen. Kinderen van deze leeftijd hebben (vaak) niet de mentale ontwikkeling die ze beschermt het soort dingen te doen die later schadelijk blijken.
karin jansen
10 oktober 2014
Heerlijk om voor te lezen.
Bas van den Bosch
28 oktober 2014
Dat muziekonderwijs belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind werd door mij al erkend. Als zeer ervaren muziekdocent heb ik een hulpboek samengesteld waarin voor iedere leerkracht PO muziekles geven weer dichterbij kan komen en haalbaar wordt: Muziekles geven...wat nu?. Van harte aanbevolen.
John Bornemann
4 november 2014
... en het schooltenue wordt iets wits met een mooie puntmuts?
Gera de Leeuw
4 november 2014
Eindelijk is men zover. Ik merk in de praktijk, waar ik op scholen les geef met behulp van circusmaterialen wat het voor een effect heeft voor kinderen. Beter concentratievermogen, beter luisteren naar wat ik uitleg, meer contact met kinderen die moeilijker te bereiken zijn en fantastisch zelfvertrouwen. Ook de leerprestaties verbeteren. Sinds ik de opleiding Braingym heb gedaan en heb verweven in mijn eigen circuslessen is het helemaal effectief. Ik heb een mooi experiment gehad met kinderen van een school in Rotterdam die viel in de categorie "slechtste school". Ik hoop dat dit onderzoek het onderwijs voorgoed zal veranderen. Bewegen is leren. Dat achter elkaar zitten en blokken is niet meer van deze tijd.
Jos Scholtes
4 november 2014
De problemen rond verkleuring van scholen en witte vlucht heb ik vanuit mijn onderwijservaring in Utrecht in de praktijk voluit ervaren. Ik begrijp goed dat scholen dit nu willen voorkomen. De zwarte scholen in Utrecht hebben het helaas niet kunnen volhouden en zijn inmiddels opgeheven. Ik heb letterlijk gezien hoe elke ochtend witte leerlingen de stad uit fietsten naar de randgemeenten en scholen binnen de stad steeds "zwarter" werden. Geen goede ontwikkeling voor het onderwijs en zeker ook niet voor de leerlingen van welke kleur dan ook.
Jos Scholtes
4 november 2014
Zou de vereniging van Frisdranken niet moeten besluiten om de productie van dit soort troep te staken?
Irene Aarts
4 november 2014
Noemen ze dit in Den Haag "bescherming van de flexwerker"? Ik ben invalster op één basisschool. Dat doe ik al zo'n twaalf jaar. Vroeger werkte ik als er zieken waren of andere redenen waardoor de klassenleerkracht niet aanwezig was. Ik deed dat met veel plezier, temeer omdat er een band bestond tussen de overige collega's en mij. Ik werd altijd uitgenodigd voor teamuitje, studiemiddagen, jubilea enz. of ik nu op dat moment werkte of niet. Ook de kinderen kenden mij. Ik wist van alle schoolregels, veranderingen in het onderwijs enz. Kortom een situatie die voor beide partijen bevredigend was. Toen kwam de eerste flexwet en mocht ik na drie jaar invallen drie maanden niet meer werken bij een school die onder dit schoolbestuur viel. Vervelend voor de school en vooral voor mij. Ik zat immers drie maanden zonder inkomen.
Nu met de nieuwe flexwet maken ze mij het werken helemaal onmogelijk. Na drie tijdelijke benoemingen (al is dat voor 1 dag!) moeten ze mij een vast contract aanbieden. Dat gaat nooit gebeuren:
Ten eerste ben ik 61 jaar en daarmee "veel te duur". Er zijn op een school een door het aantal leerlingen bepaald aantal leerkrachten en als men mij aan moet nemen moet men een andere leerkracht ontslaan. Waanzin! Bij vakatures neemt het bestuur liever 2 leerkrachten recht van de Pabo aan dan alleen mij. Dat drukt de klassengrootte.
Ten tweede: mooie regels, maar er staat geen extra geld tegenover om zo'n extra leerkracht van te betalen. Scholen maken geen winst en het gebruik van vervangers is niet hetzelfde als inhuren van flexwerkers omdat er meer werk is in het bedrijfsleven.
Wie zijn de dupe van deze Haagse ideeën? Juist, leerkrachten zoals ik, scholen en vooral kinderen!
Natuurlijk, ik kan mij aansluiten bij de invallerspool. Dan wordt ik ingezet bij alle scholen in de regio, die heel West Brabant en een deel van Zeeland omvat. Alle anderen katholieke scholen in Etten-Leur vallen onder één schoolbestuur. Weg band met collega's, weg werkplezier! Dat ga ik echt niet doen. Dus ook geen recht op ww, want dan moet ik dat maar accepteren.
En maar roepen dat iedereen vooral moet blijven werken. Dat zou ik graag doen en met veel plezier, maar laat mij dan zelf de keuze of ik een vaste benoeming wil of niet en dus niet of wel kan blijven invallen op de school waar ik mij thuisvoel.
Ik hoop dat schoolbesturen, leerkrachten en ouders en ook de onderwijsbonden zich nu eens een keertje hard maken voor al die vervangers, die ook altijd voor hen klaarstaan.
Monique de Groote-van Tol
5 november 2014
Dit onderzoek lijkt me een geweldig plan! Ook ik heb ervaren dat beweging heel veel goeds in gang zet. Al tijdens mijn opleiding BrainGym deed ik in de klas (groep 3) elke dag enkele BrainGym-oefeningen met de leerlingen. In die periode bemerkten mijn collega en ik meer concentratie in de groep en ook verbetering van het lezen en schrijven; opvallend minder letteromdraaiingen.
Recentelijk heb ik meegewerkt aan een project waarbij beweging in de vorm van BrainGym-oefeningen ingezet werd in de extra hulp voor leerlingen die moeite hadden met lezen of leerlingen met dyslexie. Na dit 8 weken durende project werd er al een duidelijke verbetering (74%) gezien in de resultaten van de leestoetsen. Meest opmerkelijke verbetering was de herwonnen motivatie en het toegenomen zelfvertrouwen (100%).
Een van de kinderen zei zelf: "Lezen is nu veel leuker en makkelijker." Dat gunnen we toch ieder kind?
Elly de Wildt-Dienske
5 november 2014
Het is een heel goede ontwikkeling dat er steeds meer verband gelegd wordt tussen beweging en leerprestaties. Het verband was er natuurlijk altijd al, maar onderzoek helpt om het aan te tonen. Bij een presentatie van het onderzoek dat op scholen in Noord-Nederland gedaan is, werd mij duidelijk dat heel algemene bewegingsoefeningetjes al geleid hadden tot een positief resultaat. Des te meer resultaat kun je verwachten van BrainGym-oefeningen die toegespitst zijn op de verschillende leeractiviteiten. In het bovengenoemde project ging het speciaal om lezen. Voor elke andere leeractiviteit zijn er specifieke oefeningen, allemaal met het doel om bij te dragen aan een optimale leerprestatie op dat gebied. Ze bevorderen de coördinatie en de concentratie en zorgen voor zelfvertrouwen en zin in leren. De oefeningen zijn heel gemakkelijk uit te voeren tussen de lessen door en nemen niet veel tijd in beslag. Het leesonderzoek ligt kant en klaar te wachten op een grootschalige uitvoering. Het is alvast te bekijken op www.braingym.nl bij 'wetenschappelijk onderzoek' , op www.braingym-ki.nl bij 'onderzoek' en bij www.slimmermetbraingym.nl.
Elly de Wildt-Dienske
5 november 2014
In de reactie hierboven heb ik het over 'bovengenoemd project'. Ik doel daarbij op het leesproject dat door Monique de Groote in de reactie daarvoor beschreven wordt.
Admin
26 november 2014
Gerectificeerd:
Vrijdagochtend werd gemeld dat een op de drie leraren (31 procent) in het basis- en middelbaar onderwijs wordt gepest. Dat moet zijn: 31 procent van de ondervraagden geeft aan dat er bij hen op school leraren worden gepest. Dat geldt dus niet per se voor de ondervraagde zelf. Het pesten van leraren kan gebeuren door collega's, directie, leerlingen of ouders, maar daar is niet specifiek naar gevraagd.
Erna de Moedt
16 december 2014
De leerlingen van onze school zaten ook tussen die 350.000 leerlingen. helaas zijn wij nu uitgeloot. De teleurstelling is groot.
ko
28 december 2014
Dan hebben we dus weer een luizenmoeder nodig om olifanten te vangen. In goed Nederlands: Dit heet toch: water naar de zee dragen! Wat voor concreets levert dit op? Luizen of olifanten.
Omer
20 januari 2015
Alles met vrijheid van mening vrijheid van godsdienst ect
Is goed
Maar waarom een blad dat recent met indicenten opnieuws is te gebruiken. Terwijl de blad duidelijk vrijheid van godsdienst verkleind/vernederd
Er mag wel een aardig tekststaan
Maar door gebruik van deze blad is opzettelijk propaganda
Indra
20 januari 2015
Ik ben het helemaal eens...je moet je mening vrij kunnen uiten. Maar als je het doet, doe het dan ook zodanig dat je de ander in zijn waarde laat. Ik mag alles over jou zeggen maar omdat ik je respecteer kies ik ervoor het niet te zeggen. Nu begrijp ik waarom ze zeggen...zwijgen is goud!
Rob Anybody
25 januari 2015
Voor docenten biologie fungeert dit boek als waarschuwing. Na lezing bruis je van verontwaardiging.
Het boek kent een zevental gedeelten. De eerste zes behandelen misrepresentaties van evolutiefactoren, evolutiemechanismen en historische reconstructies uitgaande van macro-evolutie.
Het laatste deel promote een interpretatie uitgaande van design. Het internationale standaardwerk over creationisme. Na zes jaar vertalen door tien deskundigen is de 6e editie van Evolution, ein kritisches Lehrbuch nu ook in het Nederlands verkrijgbaar. Helder, systematisch en zakelijk wordt de huidige stand van het creationisme geanalyseerd. In dit boek is het in het creationisme zo verfoeide en schaarse kritisch denken, intrinsiek waarheidsethos en professionaliteit niet aanwezig. Het boek misrepresenteert consistent de nieuwste inzichten in de taxonomie, populatiegenetica, epigenetica, embryologie en paleontologie.
Gert Korthof
25 januari 2015
Ik maak bezwaar tegen het opnemen van het boek 'Evolutie - Het nieuwe studieboek' van de Stichting De Oude Wereld op Docentenplein. Die Stichting is een creationistische organisatie die een creationistisch boek heeft geproduceerd dat pretendeert een wetenschappelijk verantwoord evolutie leerboek te zijn. Dat is het niet. Creationisme/Intelligent Design is vermenging van (christelijke) geloof met wetenschap (biologie) waardoor algemeen geaccepteerde feiten en theorieën in de natuurwetenschappen als biologie, geologie, natuurkunde, cosmologie, etc verdraaid of genegeerd worden. Creationisme/ID wordt niet aan universiteiten onderwezen omdat het geen wetenschap is. Al in 2011 door middel van een speciale website laten zien dat het boek 'Evolutie - Het nieuwe studieboek' wetenschappelijk niet deugt: https://sites.google.com/site/junkerscherer/
Volgens de regels van reclame op het internet moet Docentenplein boven iedere advertentie het woord 'advertentie' zetten. Ook is op Docentenplein nergens een disclaimer te vinden dat de redactie niet verantwoordelijk is voor de kwaliteit en de inhoud van het op haar site opgenomen Lesmateriaal/Studieboeken. Het is goed dat er nu commentaar geleverd kan worden, maar een creationistisch boek behoort gewoon niet op Docentenplein. Daarmee helpt Docentenplein haar reputatie om zeep en zal het niet meer serieus genomen worden in de onderwijswereld.
cherinda
9 februari 2015
Op welke datum is dit geschreven?
Ik kan me niet voorstellen dat een tijdreiziger dit naar docentenplein heeft gestuurd. XD
het is vandaag 9-3-2015, maar toch staat er dat dit artikel op 28 februari 2015 is geschreven.
Rafi
18 februari 2015
Ik, bioloog en filosoof, heb dit boek met graagte en instemming gelezen, en vind het een werkelijk waardevol alternatief voor de al sinds haar ontstaan medio 19e eeuw zeer omstreden evolutiehypothese. Wetenschap en geloof hebben op een fundamenteel niveau, alles met elkaar te maken, Ieder mens gaat uit van bepaalde religieuze vooronderstellingen, en die beinvloeden al zijn doen en laten, ook zijn wetenschappelijk bezig-zijn. Het is alleen maar goed en eerlijk wanneer auteurs, zoals de mij ook persoonlijk bekende Junker en Scherer, hierover open kaart spelen. De mantra dat 'de' wetenschap niets met geloof te maken heeft en objectieve en algemeen aanvaarde feiten en theorieën oplevert is wetenschapshistorisch en kentheoretisch inmiddels alweer vele decennia lang achterhaald. De denkbeelden van kennistheoretici zoals Popper, Kuhn en Lakatos, om er niet meer te noemen, wil niet echt doordringen tot gelovige evolutionisten zoals Korthof.
Goed dus dat onze kindertjes ook een alternatief voor de evolutiehypothese wordt aangeboden. Zo hoort dat in een vrije samenleving.
Rafi
18 februari 2015
Ik leer het ook nooit om voor het verzenden een tekst nog een keertje door te lezen op taalfouten! In de op twee na laatste zin van mijn tekst hoort er natuurlijk niet 'wil' maar 'willen' te staan. En in de tweede zin horen geen komma's te staan. Zeker op Docentenplein zal hierop gelet worden, dunkt mij.
a Bol
3 maart 2015
Graag zouden wij met de klas naar de voorstelling "Anne" willen.
Onze klas, de Taalplusklas op het Oranje Nassau College in Zoetermeer is een bijzondere klas. De Taalplus op deze vmbo- school is bedoeld voor leerlingen die een taalachterstand (van 1 tot 2 jaar) hebben die niet is veroorzaakt door leer- of gedragsproblemen. In deze klas zitten leerlingen die gemotiveerd zijn om zich extra in te zetten om de taalachterstand in te lopen.
Veel leerlingen uit deze klas komen oorspronkelijk uit andere landen en krijgen tijdens de lessen Mens & Maatschappij de geschiedenis van Nederland. De voorstelling "Anne" zou hierbij goed aansluiten. Daarom lijkt het ons een leerzame en indrukwekkende excursie.
Vriendelijke groeten,
Roos Meijer en Arja Bol
Richard
15 april 2015
Precies dezelfde argumenten hoorden we in 1999 bij de invoering van de huidige flexwet:
http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2700103/1999/02/16/Flexwet-in-het-onderwijs.dhtml
In 1999:
De nood is behoorlijk hoog op scholen en dat zou kunnen betekenen dat veel leerlingen over de andere klassen worden verdeeld of zelfs naar huis worden gestuurd'', zegt woordvoerder C. Hulscher van de Besturenraad, de organisatie van protestans-christelijke schoolbesturen.
Tommy Dekkers
24 april 2015
Beste meneer/mevrouw,
Wij zijn bezig met het verbeteren van het linkprofiel van de website: http://www.bis.nl/
Ik kwam via Google op jouw website terecht en ik denk dat onze pagina’s behoorlijk gerelateerd zijn aan elkaar. Daarom vroeg ik me af of je geïnteresseerd bent in het ruilen van een linkje? Wij beheren enkele startkabels.nl en diverse uwpagina’s
Als je zo vriendelijk bent naar ons te linken, zou je dan de anchortekst “digitale schoolborden” willen gebruiken en linken naar deze website: http://www.bis.nl/nl/branches/onderwijs/leermiddelen/digitaal-schoolbord
Uiteraard kan ik ook een linkje terugplaatsen. Mocht je geen interesse hebben, laat ons dit dan even weten.
Alvast hartelijk dank voor de moeite en ik hoor graag van je.
Met vriendelijke groet,
Tommy Dekkers
kaat
17 mei 2015
Zolang er geen strikte voorschriften worden gehandhaafd, bijvoorbeeld m.b.t. maximaal aantal leerlingen per klas, zal het niet goed komen en zullen allerlei wetjes en onderwijsvernieuwinkjes in een vicieuze cirkel blijven meedoen. De praktijk is, dat scholen bedrijven zijn geworden, waar veel te veel geld in het management zit. De regering werkt dit verschijnsel helaas zelf in de hand.
Voorbeeld: de regel is: maximaal 16 leerlingen in een LWOO-klas. Er staan 17 leerlingen ingeschreven. De praktijk is dan: "We gaan voor die 'ene leerling' geen extra klas formeren, dat kost de school extra lerarensalaris, wat ten koste gaat van het geld, dat in het management circuleert. Dus wordt de klas niet opgesplitst in groepen van 8 en 9 leerlingen, maar wordt het tegen de regel in een klas van 17 leerlingen. Lekker voordelig.
Hanneke CNF
29 april 2015
Inschrijving verlengd tot uiterlijk 1 juni 2015!
Rik Engelen
1 september 2016
Leuk artikel over ons bedankt voor het plaatsen.
sander ankerman
3 september 2016
Goedendag,
Dit brengt mij op leuke opdrachten voor de kranten uit het museum. Dit zijn kranten uit de periode 1940-45.
Karin Winters
26 september 2016
Mij lijkt dat digitale vaardigheden meer bevatten dan: "online mogelijkheden en zichtbaarheid, SEO, SEM en website analytics". Daar heb je wel digitale vaardigheden voor nodig.
De kop dekt dus eigenlijk de lading niet....maar misschien is dat wel SEO :-)
Monique de Groote-van Tol
15 september 2015
Meer bewegen: een mooi streven! Gedurende de schooldag kan er ook in het klaslokaal meer worden bewogen. Dat gaat heel goed met specifieke activiteiten en bewegingsoefeningen, met name BrainGym bewegingen. In mijn tijd als groepsleerkracht heb ik ervaren dat deze een positief effect hebben, op zowel de leerprestaties en motivatie van leerlingen als op de sfeer in de groep. Er is ook een project uitgevoerd waarbij bewegingsoefeningen gecombineerd werden met technisch lezen. De leerlingen die hieraan mee deden hadden een leesachterstand, of dyslexie. Na 6 weken waren de leerlingen aantoonbaar vooruit gegaan. Ook was hun motivatie ten aanzien van lezen sterk verbeterd; lezen werd weer leuk. Naast de verbeterde resultaten op het gebied van lezen waren er andere positieve veranderingen op te merken, met name in gedrag. Meer over dit project vindt u op www.slimmermetbraingym.nl
Hidde Nota
7 oktober 2015
Inderdaad nutteloos zo' n onderzoek. Aandacht geven aan de gewone leerling lijdt hier onder, de grootste schreeuwers eisen veel aandacht op ten koste van, nog maar niet te spreken over de rugzakleerlingen die niet deskundig kunnen worden begeleid.
Wat is trouwens een minder goede leraar? Wie bepaalt dat, zeker ouders met frustraties van vroeger?
F. kais
7 november 2015
Zou u mij het bestand willen toezenden?
Bij voorbaat dank.
François
paulien
6 januari 2016
Ik zoek eigenlijk software waarbij de leerling het goede antwoord kan inspreken en dat dit kan worden opgeslagen in bijvoorbeeld een word bestand.
Bestaat dit ook ?
Justi
18 februari 2017
Naast het regelen van betere privacy voor leerlingen dient er in het onderwijs ook meer ruimte te komen voor lessen over (internet) privacy en veiligheid. Daarbij moet er aandacht gegeven worden aan onderpen als social media en email, maar ook het beveiligen van je netwerk en je verdere online privacy (zoals besproken op sites als https://www.vpngids.nl ) dient daarbij ter sprake te komen. Zowel voor bescherming op individueel niveau, maar ook op macro niveau...
John Smeets
22 november 2016
Wat een vreselijke spelfouten in dit artikel. Waardeloos voor een website als deze. Controleren jullie dat niet?
Unieke CV ....
de CV ....
Houdt .....
Conny Bodin
15 december 2016
Wat moeten we nu geloven?
Op site CITO:
Meerderheid leerlingen groep 8 beheerst 1F-niveau
Uit analyses van Cito in december 2014 blijkt dat ruim 83% van de leerlingen uit groep 8 het 1F-niveau op de LVS-toets Rekenen-Wiskunde haalt. Dit in tegenstelling tot het vorige week gepubliceerde 'Onderzoek Rekenvaardigheden PO-VO' van Delta-Plus, dat stelt dat het merendeel van de leerlingen eind groep 8 voor rekenen het 1F-niveau niet haalt. Het onderzoek van Cito is gebaseerd op 73.500 leerlingen uit (medio) groep 8.
http://www.cito.nl/over%20cito/visie_op_actuele_themas/meerderheid-groep-8-1f
Harry Betlem
14 maart 2017
Ik vraag me alleen af hoe dit register omgaat met collegae die: werkloos zijn, arbeidsongeschikt zijn.
Immers in die periode is het bijscholen nauwelijks of niet mogelijk.
Verwacht men dat deze leraren dat 'dan maar' uit eigen middelen financieren? Dat met een uitkering di gebaseerd is op max. 70% van het MAXIMUM DAGLOON.
Ontslagen leraren, door arbeidsconflict ook nog met ziekteverlof (gewoon ziektewet) kunnen niet bij hun oud werkgever aankloppen. Die zal de deur gesloten houden, met name in geval van een verstoorde relatie. Ik kèn zo'n werkgever!
Al met al een papieren tijger dus!
Dewi Deesman
2 mei 2017
Ik zou graag reageren op bovenstaande. Uit mijn ervaring als moeder en als leerkracht is gebleken dat te grote klassen vaak de oorzaak zijn van het niet kunnen geven van passend onderwijs. Meer leraren trekken en hen een betere CAO bieden lijkt me in dit geval de oplossing. De kinderen moeten eigenlijk gewoon verdeeld worden over meer leraren, en dit mogen ook mannen zijn. Toen ik heel jong was op een basisschool in Amsterdam Oud-Zuid, had ik ook een mannelijke leraar. Altijd heel fijn gevonden.
http://www.instituutschreuder.nl
Janneke Schouten
19 juni 2017
Het vertellen en lezen aan kinderen is echt heel belangrijk om hen goed de Nederlandse taal onder de knie te brengen. Dit is mij ook altijd geleerd toen ikzelf op de basisschool zat hier in Amsterdam Oud-Zuid. Ouders zouden er ook goed aan doen voor te lezen aan hun kinderen. Fijn dat er zulke initiatieven zijn..
https://www.instituutschreuder.nl
Chiquita
15 augustus 2017
Beste lezer. Ik kan me ontzettend vinden in alle redenen waarom je een baan als docent zou moeten willen ambiëren. De interactie tussen jou en leerling, tussen jou en docent, kennisdeling met collega's, maar vooral de actieve bijdrage aan de levensloop van je leerling.
Ook ik heb passie voor het lesgeven, maar heb tot op heden nog geen mogelijkheid kunnen zie/creëren met mijn teamleider en HR-adviseur.
Heeft u misschien enig idee wat zou kunnen maken dat ik vanuit de ene functiegebied over kan stappen naar datgene dat mij energie geeft en het doorzettingsvermogen, het lesgeven dus. Reden hiervoor is dat als ik nu voor de klas zou willen staan, dit onbevoegd kan, maar wel duidelijk moet zijn wat ik heb geleerd vanuit mijn vakgebied OF ik moet en deeltijdopleiding volgen en stage lopen waarbij er een stagevergoeding wordt verstrekt. Gezien dit onvoldoende is voor mijn vaste lasten en is dus zeker geen optie.
Wat dan wel zou je zeggen? Dat hangt af van wat scholen zouden willen bereiken zonder dat ik mijn PDG heb of mijn diploma heb van de Lerarenopleiding Engels.
Weet iemand bij wie ik moet zijn als ik een school heb gevonden waar ik mij als gepassioneerde zou willen melden?
Ik hoor het graag.
Creatieve groet van mij///
Michael
28 november 2018
Schaf dan ook gewoon de leerplicht af voor enkele gevallen. Gedwongen in de klas zitten heeft geen enkel nut. Het zijn vaak dezelfde personen die het voor de rest verstieren, haal deze personen van school af en zet ze (desnoods gedwongen) aan het werk.
HA Huisman-Meijer
12 december 2017
Wat een goed idee! En wat zuur dat mijn twee kinderen dan weer buiten de boot vallen, omdat ze al eerder met de lerarenopleiding / PABO zijn begonnen... Alsof de duvel ermee speelt: eerste 2 jaar OV betaald voor mijn dochter die op het MBO zat. Toen ze 18 werd en gratis OV kreeg, trad de nieuwe regelgeving in werking en kregen alle MBO studenten gratis OV. Na het MBO naar de PABO, geen basisbeurs (net afgeschaft). Nu weer dit voorstel. Goed hoor, jammer dat het voor ons net te laat komt!
Liever onbekend
5 september 2017
Uiteraard is de werkdruk voor docenten veel te hoog. We moeten tegenwoordig van alles.
Ouderavonden ,kennismakings avonden , voorlichtingsavonden ,opendagen , elke week wel meerdere vergaderingen, mentorschap , probleemkinderen. Gedragsproblemen,ouders inlichten,cijferverwerking, leerlingvolgsystemen bijhouden, afwezigheid signaleren en ouders inlichten, op en aanmerkingen in som notuleren,lob gesprekken voeren,enz. O ja vergeet ik bijna nog dat we les moeten geven en leerstof moeten ontwikkelen en nieuwe methodes moeten invoeren, geen wonder dat de jonge docent afhaakt en wat anders gaat doen voor een beter salaris en de oudere docent tegen of in een burn-out terecht komt , tel er bij op dat je mag doorgaan tot je 68 (70??) jaar en de ondergang van het prachtige beroep van docent staat voor de deur.
Koen J. de Jager
1 maart 2018
Jammer dat het bij de aankondiging al fout gaat. Er bestaat of bestond geen voormalig Nederlands Papoea Nieuw-Guinea. Papoea Nieuw-Guinea was Australisch gebied en werd in 1975 onafhankelijk. Bedoeld wordt waarschijnlijk voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. Nu de meest oostelijke provincies van Indonesië; Papua en West Papua.
Koen J. de Jager, bestuurlid Stichting Papua Erfgoed.
Ed van Eechoud
2 maart 2018
Dank aan Koen J. de Jager voor deze correctie/toelichting.
Het laatste wat wij kunnen gebruiken is wel het verlies van de herinnering aan Nederlands Nieuw Guinea, en nu dus (West) Papua. Zeker in het Nederlands onderwijs.
Jerom
17 september 2018
Goede apps kunnen daadwerkelijk veel verschil maken in het onderwijs. De Savvy app (https://getsavvy.nl) zorgt bijvoorbeeld voor een socialere schoolomgeving, Duolingo (https://www.duolingo.com) maakt het leren van een taal leuk en zelfs verslavend. Beide apps zouden op elke school gebruikt moeten worden.
Robbie
13 december 2017
Maar twee jaar? Het lerarentekort duurt nog wel enkele decennia...
Piet Patrol
27 november 2018
Werd tijd. Het is toch te gek voor woorden dat kinderen die hulp behoeven noodgedwongen thuiszitten of juist noodgedwongen op een school zitten waar de leraar niet de capaciteiten heeft om de nodige zorg te verlenen. Men had al veel eerder de nadruk moeten leggen op maatwerk.
Meester Hans
27 november 2018
Jammer genoeg makkelijker gezegd dan gedaan. Daar zal wel weer een aardige tijd overheen gaan.
Reacties op dit lesidee
Loes Harleman
Hat is mooi te lezen en bevestigd te worden in het gegeven dat goede samenwerking tot betere prestaties leiden. En daarmee vaak ook het welbevinden van de kinderen. Ruim vijfentwintig jaren werkte ik in het basisonderwijs en heb dat ook zo mogen ervaren.
Echter de laatste jaren heb ik wel een kentering meegemaakt.
Vanaf dat ouders toch vooral als klanten moesten worden bezien, veranderde de cultuur van samenwerken. Te vaak heb ik gezien dat schoolleiding krampachtig zaken probeerde te plooien; collega's die met oogkleppen op hun werk deden. Of erger: het hoofd afwendden van situaties vanwege het feit dat ze geen trek hadden in gedoe met directie en/ of ouders. De hypocrisie won terrein.
Onvoorwaardelijke steun van de leidinggevende was niet meer aan de orde. Ontstaan van een angstcultuur is dan niet ver meer weg.
Dat deze situatie slecht is voor pedagogisch klimaat en sfeer in de school mag duidelijk zijn.
Mijn idee is dat het zeker niet alleen bij de ouders ligt. Binnen de schoolorganisatie meer veiligheid en eenduidigheid ; loyaliteit en rechtvaardigheid. En dat begint al bij het bestuur en P&O.
Leden geven groen licht voor akkoord Passend onderwijs
Vraag: wat mag ik hieruit concluderen voor het personeel van de AB diensten die werkzaam zijn binnen de samenwerkingsverbanden of ROC's?
Ko
Laat dan de overheid eens een extra stimulans
uitgaan om er voor te zorgen dat er meet mannen in het onderwijs gaan. (HOE?? dat moeten ze in Den Haag maar uitvechten) Zorg dat ze mannen lokken!!!
't Is een prachtbaan da's zeker maar met 4 mannen tregen 20 vrouwen in een team tsja, dat kun je wel raden
j.dekker@dewartburg.nl
Hebben ze al eens nagegaan wanneer/waardoor pesten ontstaat?!?!
We/Ze zij meester iun symptoon bestrijding, maar daar los je niks mee op Da's alleenmaar tijdelijk.
Mobiele Telefonie van EinsteinICT.nl
Ja, voor de in de lessen is het natuurlijk wel lastig om een student z'n volledige aandacht te hebben. Wellicht dat het helpt om ze te vragen om voordat de les begint ze allemaal uit te zetten.
Onderwijstoerisme
Mijn hoogbegaafde zoon heeft het altijd met gewoon onderwijs moeten doen, en heeft zich de hele basisschoolperiode verveeld. Hij heeft nooit geleerd om zichzelf in te spannen, waardoor het een luie man is geworden, die nooit heeft bereikt wat hij had kunnen bereiken. Niettemin is hij gelukkig. Ik kwam afgelopen week op het Festival van Talent in Arnhem mensen tegen die in Katwijk wonen en noodgedwongen in Arnhem in een tweede huis zitten om doordeweeks hun kinderen op het Olympus College te kunnen laten leren. In de weekends wonen ze thuis in Katwijk. De kinderen krijgen op deze manier het onderwijs dat bij ze past, maar het zou anders moeten.
Conny Coenders
Kunt u mij het bestand aub toesturen? Het lukt niet om het via de site te downloaden.
Bedankt!
Tijl Damen
Voor meer informatie over de Werkgroep Steungroep Kleuteronderwijs kun je terecht op: http://wegwijs.in/kleuteronderwijs
W. Weerts
Wel ja, breng de materie meteen weer in de Tweede Kamer....Kunnen zich daar een stelletje hotemtoten die denken verstand van onderwijs te hebben er over buigen en dan komt het allemaal wel goed. Fijn ook dat de minister (die vindt dat zij gemachtigd is om eigenhandig complete opleidingen te sluiten...) vanmiddag al een korte reactie zal geven. Benieuwd? Nee !
Tuurlijk zit er een kern van waarheid in dit artikeltje. Maar het is ook ongenuanceerd en trendy. Vraag bijvoorbeeld eens aan de scholier die beweert dat "scholen 10 tot 20 jaar achterlopen op ICT gebied" of hij kan aangeven wat er 10 tot 20 jaar geleden zoal speelde in de ICT. Waarom publiceert "Onderwijsplein" dit artikel in deze ongenuanceerde vorm ? Ik wil hier graag met geïntersseerden over door denken / praten / mailen, maar dan graag genuanceerd en gebaseerd op de dagelijkse (VO) praktijk. Oh, ja, ik ben een oude knar met 30 jaar onderwijservaring, maak gebruik van ENO- Smart- en Activeborden, gebruik o.a. iPad, Samsung en HP tablets in mijn lessen, speel graag met de iPhone, werk met 'n windowscomputer en met iMac en train 13-jarige (MAVO)leerlingen om IT-assistent te worden om zo collega's die op maandag ochtend een digibord niet goed aan de praat krijgen, te helpen...Twitter ? Facebook? Ja hoor, bekend, maar voel niet zo'n drang om elk moment van de dag met anderen te delen voordat ik het eerst zelf intens heb beleefd...
Wim Weerts (docent -tot in mijn tenen !)
Marko Otten
Mooi stuk over Rianne Tolsma's workshop Flipping the classroom. Ik ken haar verhaal maar ben toch trots namens Iselinge Hogeschool als ik het hier zo op het docentenplein zie staan. Je hoeft niet volledig voor de Steve Jobs scholen te gaan om in te zien dat we hier met Flipping the classroom een belangwekkend uitzicht krijgen op heden en toekomst van ons onderwijs.
Jan van Weeren
Het gaat bij het examen Nederlands (ondermeer) om het kritisch kunnen lezen van betogen, los van de inhoud. Strikt genomen zou een examen Duits betrekking kunnen hebben op een fragment uit Mein Kampf, vooropgesteld dat dit qua betoogtrant voldoende uitdagend zou zijn.
Diploma Veilig Internet - The Game
The game is ontwikkeld om beter aan te sluiten bij het karakter van het lespakket. In een veilige en educatieve omgeving gaan leerlingen op een speelse manier met mediawijsheid aan de slag. In het spel moeten leerlingen de bekende DVI-karakters Nienke, Eric, Sem en Shanti helpen om Eric's oom Ap te bevrijden. Tijdens het ontwikkelen van een uitvinding komt oom Ap vast te zitten in één van zijn uitvindingen. In 5 levels leren leerlingen over veilig surfen, betrouwbaarheid van internet, zoekvaardigheden, online imago en digitaal pesten.
The Game wordt afgesloten met een digitale eindtoets.
Elly de Wildt-Dienske
Deze ontwikkeling is heel goed te plaatsen in de geest van de tijd. Fantastisch om mee te gaan in de dynamiek van nieuwe technieken en mogelijkheden die onbeperkt lijken te zijn. Maar....we worden nog steeds geboren als baby die nog niet kan lopen en nog geen verschil weet tussen links en rechts. Een kind heeft ongeveer 7 jaar nodig om de drie dimensies van de concrete werkelijkheid te leren kennen en zich eigen te maken. Daarna is de tijd rijp voor de twee dimensies: het platte vlak. Voor het ene kind zal die neurologische ontwikkeling sneller gaan dan voor het andere kind. Vast staat dat er veel beweging en spel in de ruimte voor nodig is en iedereen weet dat een IPad daar niet echt bij helpt. Ook andere intelligenties, zoals de sociale en emotionele, die nodig zijn om verder te groeien kunnen te kort komen bij te eenzijdige activiteiten.
Letters leer je kennen door ze te schrijven, door de vorm te beleven vanuit de motoriek van je lichaam en niet door ze aan te raken op het toetsenbord. Als de IPad gebruikt wordt om de letters echt te tekenen op het scherm, dan wil ik er over denken of het misschien net zo goed is als op papier of in de lucht...
Maar....laat de kleuter alsjeblieft zoveel mogelijk spelen in de ruimte en met anderen. De IPad is absoluut misplaatst als leermiddel in de kleuterfase. Dat zijn de zand- en watertafel, de bouw- en poppenhoek, de klim- en klauterhoek. De computer nemen ze spelenderwijs mee en hoeven op die leeftijd niet speciaal ingezet te worden als leermiddel.
Meer weten over het belang van spelen voor kleuters? De Werk- en Steungroep Kleuteronderwijs zet zich in voor onderwijs dat past bij de neurologische en psychologische ontwikkeling van de kleuter. De WSK is in gesprek met de onderwijsinspectie om uit te wisselen hoe de kwaliteit van het kleuteronderwijs het best bevorderd en bewaakt kan worden. Kijk op www.wegwijs.in/kleuteronderwijs voor informatie en om je (gratis) aan te sluiten.
A. Noniem
bestaat zoiets ook voor personeel?
jans otter
Bewaar de examens in de kluis/cel op het politie bureau. Zodra men examen doet, kan met een politie auto de examens naar de school gereden worden en onder begeleiding de examens afgeleverd worden. (dus de examen per dag afleveren en niet in één keer) Kost iets meer, maar dan heb je ook geen gezeur van diefstal of inbraak.
jans otter
Je kunt ook de examens afschaffen en daarvoor in de plaats 4x per jaar een toets laten doen. Heeft men deze goed gemaakt, dan ontvangt een kandidaat een certificaat. Zo kan men voor elk vak, dat men heeft gemaakt een certificaat ontvangen en aan het eind van het schooljaar kan deze dan ingewisseld worden voor een echt diploma. De examenkandidaat heeft dan geen stress en het LAK heeft minder klachten te verwerken. Deze suggestie is zeker de moeite waard op overmaken te denken. En zal uit eindelijk toe een veel beter resultaat worden.
Marianne
"Ook moeten we alert blijven of er door een toenemend gebruik van ICT geen nieuwe ongelijkheid ontstaat tussen leerlingen die thuis veel toegang hebben tot ICT en hun leeftijdsgenoten die dat niet hebben." En gesteld dat dat wel zo is, wat dan? Stoppen en allemaal een stapje terug of als overheid faciliteren dat iedereen die toegankelijkheid heeft? Ik mag hopen op het laatste.
Nel ten Camp
En nu maar hopen dat al die scholen inderdaad overgaan tot het afnemen van andere toetsen!
Want die hele CITO, met zijn dwingende uit de hand gelopen monopolypositie, is velen een doorn in het oog.
De vraag blijft wel: "Welke andere toets dan?"
Heeft het AVS of wie dan ook daar een antwoord op?
Want de NIO, een prima onderzoek waar ik al jaren tevreden mee werk, telt niet als eindtoets.
Hopelijk komen veel scholen nu in beweging!
Rob Mulders
Wordt er ook wel eens aan de gemiddelde leerling gedacht in zo'n klas? Die sneeuwt onder en heeft nauwelijks een stem in zo'n grote groep. Voeg daarnaast toe dat de mentor minder tijd heeft voor leerlingen en hij is 2x de klos.
Daarnaast zijn de meeste grote klassen altijd drukker dan kleinere klassen, leuk voor de vakdocenten.
Boodschap: gewoon weer terug naar max 25 leerlingen en nu niet met een onderzoek komen alsof er niks aan de hand is bij 30 leerlingen. Je zou maar een leerling zijn die 8uur lang met 30 kids in een lokaal doorbrengt. Zielig!
Joke de Bruijn
Wordt er in onderzoeken niet steeds gebagatelliseerd als het over het basisonderwijs gaat? Fulltime leerkrachten in het basisonderwijs - zelfs al is er extra hulp - werken 5! dagen per week met zo'n grote groep van heel diverse leerlingen. Zij hebben de taak de leerlingen 'uit te kristalliseren' voor het voortgezet onderwijs met een enorm pak aan administratie die er naast het lesgeven nog bijkomt.
A.L. van Gurp
Als er maar voor gewaakt wordt, dat er met zo'n dashbord niet weer een bureaucratisch monster wordt opgetuigd terwille van de verantwoording van inzet van middelen. IB, directeuren, leerkrachten besteden al erg veel tijd aan administratieve zaken leerlingzorg betreffende. Het is dus wenselijk dat op voorhand inzichtelijk is wat een dergelijk dashbord inhoudt en mogelijk betekent aan 'extra' werk voor de betrokkenen (aanleveren gegevens, e.d.).
k.vanhuystee@albeda.nl
hebben jullie een link naar het desbetreffende tv-programma?
kkoo
Staatssecretaris is, gelet op zijn uitspraak: "Hij vindt dat elke dag naar school gaan goed is voor de ontwikkeling van kinderen" kennelijk niet op de hoogte van de positieve effecten van thuisonderwijs. Jammer, van een duurbetaalde staatssecretaris mag je beter verwachten.
Paul
@Redactie: klein, doch storend, tikfoutje gevonden.
SienceGuide moet vast ScienceGuide zijn :)
Leuke site verder!!
Connie
Ik moet het allemaal nog zien.
Toen mijn dochter 10,5 jaar geleden met de pabo begon werd er door aob gezegd dat er 3 jaar later een tekort zou zijn van 11000. 3 jaar later was mijn dochter klaar met de pabo en was er al bijna niet aan werk te komen. Je moest toen al bliij zijn met een inval baan en daarna is het alleen maar slechter geworden zo zelfs dat ze nu weer hopt van inval baan naar inval baan nadat ze al 2x weg moest omdat er ingekrompen moest worden. Vacatures zijn er niet of nauwelijks zelfs niet voor vervanging. Steeds wordt er geroepen dat er een tekort aankomt maar in de praktijk blijkt dat er steeds minder banen zijn.
En wat betreft het eenmalig toegezegde extra geld voor behoud jonge leerkrachten: Op de school waar mijn ene dochter werkt zeggen ze dat dat niet gaat werken omdat het eenmalig is dus voor 1 jaar en dat het geen zin heeft om dan voor dat enen jaar mensen aan te nemen om ze het volgende jaar weer te moeten ontslaan. Zij weten nog niet wat met het geld te gaan doen. Op de school van mijn andere dochter ( deze valt onder een stafbureau met zo een 20 scholen) zeggen ze hetzelfde en zijn de plannen om het geld te gaan gebruiken om de schulden af te lossen. Dat extra geld heeft dus geen enkele zin om extra mensen te behouden voor het onderwijs maar gaat volledig verloren
Ik kan niet de link naar de brief voor ouders niet vinden.
Cito heeft een speciale brief voor ouders gemaakt die scholen kunnen gebruiken om de aanpassing van de normen aan ouders uit te leggen. U vindt deze hier.
Waar is hier??? 'hier' is geen link
Redactie
Beste lezers,
de link is inmiddels toegevoegd aan het artikel.
Nathalie Groen-Peperkamp
Via deze weg (al ben ik een oud leerling) ben ik (en veel van mijn oude klasgenootjes) op zoek naar onze geliefde meester Tol. Wij hebben deze oud leraar van Burgemeester Monchyschool te Den Haag (welke aan de Steenwijklaan zat) als zeer prettig en lief ervaren en vaak hebben we het op facebook over hem. Wij (groep 8 uit 1988) zouden heel heel en dan ook heel graag met meester Tol een reünie willen hebben. Ik hoop uit het diepste van mijn hart dat dit nog eens gaat gebeuren. We waren een leuke klas bij elkaar!
Vriendelijke groet,
Nathalie Groen-Peperkamp
Judith Fatehmahomed
Ik sluit me helemaal aan bij Nathalie groen-peperkamp het zou onswijs leuk zijn als meester tol erbij kan zijn dat maakt het helemaal kompleet
Vriendelijke groet,
Judith fatehmahomed
Koos de Boer
Goede middag
Ik ben dan wel geen onderwijzer maar een goedwillende vrijwilliger, die probeert kinderen wat bij te brengen mbt programmeren in Scratch. Door mijn technische achtergrond kan ik de kinderen ook heel veel vertellen over de hardware en de werking daarvan. Hier onder een fragment van een verhaal van mij over nut en noodzaak van leren programmeren. Indien er interesse is zal ik het concept ondernemingsplan toesturen.
Toen ik 2 jaar geleden stopte met werk gebeurde wat ik niet verwachtte, ik viel in een diep pensioengat en dat in een andere context dan tegenwoordig gebruikelijk. Ik kon het niet verkroppen dat mijn kennis en ervaring ‘s morgens nutteloos en ongebruikt op bed lag. Ik kwam in die tijd toevallig een programmeertaal voor kinderen tegen. Mijn 2 kleinkinderen (8 en 10jr) vonden het prachtig en ik besloot om mezelf als vrijwilliger aan te bieden bij de basisschool bij mij op de hoek (’t Zwanenest Schagerbrug). Door mijn technische achtergrond , opleiding en ervaring heb ik een grote binding met programmeren.
Op deze school geef ik nu 1 ½ jaar wekelijks les in programmeren aan een groepje leerlingen en dit tot grote tevredenheid van zowel mezelf ,de kinderen en de schoolleiding. Een jaar later heb ik het uitgebreid met de school van mijn kleinkinderen (Aloysiusschool Schagen). Ook hier tot volle tevredenheid van beide kanten.
Wat mij tijdens dit werk vooral opviel was het enthousiasme van het onderwijzend personeel over nut en noodzaak van programmeren en het gebrek aan kennis en tijd om dit zelf als les te kunnen geven.
In de huidige maatschappij is het gebruik van computerprogramma’s op alle denkbare gebieden niet meer weg te denken. In alles waar we in het dagelijks leven mee te maken hebben wordt software gebruikt. We zijn allen gebruikers en er zijn maar heel weinig “makers”
Op school leren we allemaal lezen, moeten we ook leren schrijven ? Ja natuurlijk, kunnen lezen en schrijven zijn belangrijke voorwaarden voor onze manier van leven. Dit geldt ook voor computergebruik en programmeren. We gebruiken allemaal computerprogramma’s en moeten dan ook in ieder geval in aanraking komen met programmeren en liefst zo jong mogelijk.
Bij mij is nu het idee ontstaan om een stichting in het leven te roepen die een platform gaat bieden voor hoogopgeleide vrijwilligers die programmeerles op basisscholen gaan verzorgen. Hierbij denk ik aan bijvoorbeeld gepensioneerde ingenieurs , hoogopgeleide technici en hoogopgeleide werkloze jongeren. Die worden dan –na screening- gekoppeld aan een basisschool bij de betreffende vrijwilliger in de buurt. Het mes snijdt dan aan 2 kanten, de kinderen worden onderwezen in programmeren en kunnen hun eigen toepassingen op de computer bedenken en bouwen, de vrijwilligers blijven hun kennis, ervaring en kunde gebruiken en houden binding met de maatschappij en blijven “nuttig”
Nog een belangrijk voordeel voor de scholen is ,buiten het feit dat de kinderen kennis krijgen van programmeren ,dat het de scholen geen geld en het onderwijzend personeel geen tijd zal kosten.
Stichting idee
Het idee is om een stichting op te richten die lessen in programmeren op scholen gaat verzorgen. Scholen zullen benaderd worden ,waarbij een presentatie over nut en noodzaak voor het onderwijzend personeel gegeven wordt. Er is gebleken dat de kennis omtrent techniek in het algemeen en programmeren in het bijzonder op basisscholen en PABO’s heel gering i
hay mulders
artikel eindtoets
P. Alleman
Goede morgen,
Leuk zo 'n meevaller, maar komt dit in de plaats van de 85 miljoen die in het Nationaal Onderwijsakkoord genoemd werden of is dit een extraatje? Krijgen alle schoolbesturen naar verhouding dit bedrag of moet een aanvraag ingediend worden? Is het geoormerkt of wordt het toegevoegd aan de lumpsum-financiering? Wanneer krijgen schoolbesturen uitsluitsel over de daadwerkelijke toezegging en wanneer kan men dat geld tegemoet zien>
Gr. Peter Alleman
adjunct-directeur KBS Laurentius te Breda
durkje
hoe gaan jongeren er nou op achteruit of gaan we er ook nog op vooruit?????????????????
jelle wagenaar leerling scgluidger waskemar
SP
Graag zou ik ook het bestand toegezonden krijgen, alvast bedankt!
G
Hoi gerben ter info. Myriam
anja
ik ben erg benieuwt naar dit boek
s govers
Nieuw terrein. Vooral deze zin trok mijn aandacht: "Ondanks dat het geregeld voorkomt, heeft nog geen kwart (23%) van de middelbare scholieren hier voorlichting over gehad op school en slechts een derde (35%) van hun ouders.". Zowel thuis als op school is dringend uitleg nodig over de verstrekkende gevolgen. Kinderen van deze leeftijd hebben (vaak) niet de mentale ontwikkeling die ze beschermt het soort dingen te doen die later schadelijk blijken.
karin jansen
Heerlijk om voor te lezen.
Bas van den Bosch
Dat muziekonderwijs belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind werd door mij al erkend. Als zeer ervaren muziekdocent heb ik een hulpboek samengesteld waarin voor iedere leerkracht PO muziekles geven weer dichterbij kan komen en haalbaar wordt: Muziekles geven...wat nu?. Van harte aanbevolen.
John Bornemann
... en het schooltenue wordt iets wits met een mooie puntmuts?
Gera de Leeuw
Eindelijk is men zover. Ik merk in de praktijk, waar ik op scholen les geef met behulp van circusmaterialen wat het voor een effect heeft voor kinderen. Beter concentratievermogen, beter luisteren naar wat ik uitleg, meer contact met kinderen die moeilijker te bereiken zijn en fantastisch zelfvertrouwen. Ook de leerprestaties verbeteren. Sinds ik de opleiding Braingym heb gedaan en heb verweven in mijn eigen circuslessen is het helemaal effectief. Ik heb een mooi experiment gehad met kinderen van een school in Rotterdam die viel in de categorie "slechtste school". Ik hoop dat dit onderzoek het onderwijs voorgoed zal veranderen. Bewegen is leren. Dat achter elkaar zitten en blokken is niet meer van deze tijd.
Jos Scholtes
De problemen rond verkleuring van scholen en witte vlucht heb ik vanuit mijn onderwijservaring in Utrecht in de praktijk voluit ervaren. Ik begrijp goed dat scholen dit nu willen voorkomen. De zwarte scholen in Utrecht hebben het helaas niet kunnen volhouden en zijn inmiddels opgeheven. Ik heb letterlijk gezien hoe elke ochtend witte leerlingen de stad uit fietsten naar de randgemeenten en scholen binnen de stad steeds "zwarter" werden. Geen goede ontwikkeling voor het onderwijs en zeker ook niet voor de leerlingen van welke kleur dan ook.
Jos Scholtes
Zou de vereniging van Frisdranken niet moeten besluiten om de productie van dit soort troep te staken?
Irene Aarts
Noemen ze dit in Den Haag "bescherming van de flexwerker"? Ik ben invalster op één basisschool. Dat doe ik al zo'n twaalf jaar. Vroeger werkte ik als er zieken waren of andere redenen waardoor de klassenleerkracht niet aanwezig was. Ik deed dat met veel plezier, temeer omdat er een band bestond tussen de overige collega's en mij. Ik werd altijd uitgenodigd voor teamuitje, studiemiddagen, jubilea enz. of ik nu op dat moment werkte of niet. Ook de kinderen kenden mij. Ik wist van alle schoolregels, veranderingen in het onderwijs enz. Kortom een situatie die voor beide partijen bevredigend was. Toen kwam de eerste flexwet en mocht ik na drie jaar invallen drie maanden niet meer werken bij een school die onder dit schoolbestuur viel. Vervelend voor de school en vooral voor mij. Ik zat immers drie maanden zonder inkomen.
Nu met de nieuwe flexwet maken ze mij het werken helemaal onmogelijk. Na drie tijdelijke benoemingen (al is dat voor 1 dag!) moeten ze mij een vast contract aanbieden. Dat gaat nooit gebeuren:
Ten eerste ben ik 61 jaar en daarmee "veel te duur". Er zijn op een school een door het aantal leerlingen bepaald aantal leerkrachten en als men mij aan moet nemen moet men een andere leerkracht ontslaan. Waanzin! Bij vakatures neemt het bestuur liever 2 leerkrachten recht van de Pabo aan dan alleen mij. Dat drukt de klassengrootte.
Ten tweede: mooie regels, maar er staat geen extra geld tegenover om zo'n extra leerkracht van te betalen. Scholen maken geen winst en het gebruik van vervangers is niet hetzelfde als inhuren van flexwerkers omdat er meer werk is in het bedrijfsleven.
Wie zijn de dupe van deze Haagse ideeën? Juist, leerkrachten zoals ik, scholen en vooral kinderen!
Natuurlijk, ik kan mij aansluiten bij de invallerspool. Dan wordt ik ingezet bij alle scholen in de regio, die heel West Brabant en een deel van Zeeland omvat. Alle anderen katholieke scholen in Etten-Leur vallen onder één schoolbestuur. Weg band met collega's, weg werkplezier! Dat ga ik echt niet doen. Dus ook geen recht op ww, want dan moet ik dat maar accepteren.
En maar roepen dat iedereen vooral moet blijven werken. Dat zou ik graag doen en met veel plezier, maar laat mij dan zelf de keuze of ik een vaste benoeming wil of niet en dus niet of wel kan blijven invallen op de school waar ik mij thuisvoel.
Ik hoop dat schoolbesturen, leerkrachten en ouders en ook de onderwijsbonden zich nu eens een keertje hard maken voor al die vervangers, die ook altijd voor hen klaarstaan.
Monique de Groote-van Tol
Dit onderzoek lijkt me een geweldig plan! Ook ik heb ervaren dat beweging heel veel goeds in gang zet. Al tijdens mijn opleiding BrainGym deed ik in de klas (groep 3) elke dag enkele BrainGym-oefeningen met de leerlingen. In die periode bemerkten mijn collega en ik meer concentratie in de groep en ook verbetering van het lezen en schrijven; opvallend minder letteromdraaiingen.
Recentelijk heb ik meegewerkt aan een project waarbij beweging in de vorm van BrainGym-oefeningen ingezet werd in de extra hulp voor leerlingen die moeite hadden met lezen of leerlingen met dyslexie. Na dit 8 weken durende project werd er al een duidelijke verbetering (74%) gezien in de resultaten van de leestoetsen. Meest opmerkelijke verbetering was de herwonnen motivatie en het toegenomen zelfvertrouwen (100%).
Een van de kinderen zei zelf: "Lezen is nu veel leuker en makkelijker." Dat gunnen we toch ieder kind?
Elly de Wildt-Dienske
Het is een heel goede ontwikkeling dat er steeds meer verband gelegd wordt tussen beweging en leerprestaties. Het verband was er natuurlijk altijd al, maar onderzoek helpt om het aan te tonen. Bij een presentatie van het onderzoek dat op scholen in Noord-Nederland gedaan is, werd mij duidelijk dat heel algemene bewegingsoefeningetjes al geleid hadden tot een positief resultaat. Des te meer resultaat kun je verwachten van BrainGym-oefeningen die toegespitst zijn op de verschillende leeractiviteiten. In het bovengenoemde project ging het speciaal om lezen. Voor elke andere leeractiviteit zijn er specifieke oefeningen, allemaal met het doel om bij te dragen aan een optimale leerprestatie op dat gebied. Ze bevorderen de coördinatie en de concentratie en zorgen voor zelfvertrouwen en zin in leren. De oefeningen zijn heel gemakkelijk uit te voeren tussen de lessen door en nemen niet veel tijd in beslag. Het leesonderzoek ligt kant en klaar te wachten op een grootschalige uitvoering. Het is alvast te bekijken op www.braingym.nl bij 'wetenschappelijk onderzoek' , op www.braingym-ki.nl bij 'onderzoek' en bij www.slimmermetbraingym.nl.
Elly de Wildt-Dienske
In de reactie hierboven heb ik het over 'bovengenoemd project'. Ik doel daarbij op het leesproject dat door Monique de Groote in de reactie daarvoor beschreven wordt.
Admin
Gerectificeerd:
Vrijdagochtend werd gemeld dat een op de drie leraren (31 procent) in het basis- en middelbaar onderwijs wordt gepest. Dat moet zijn: 31 procent van de ondervraagden geeft aan dat er bij hen op school leraren worden gepest. Dat geldt dus niet per se voor de ondervraagde zelf. Het pesten van leraren kan gebeuren door collega's, directie, leerlingen of ouders, maar daar is niet specifiek naar gevraagd.
Erna de Moedt
De leerlingen van onze school zaten ook tussen die 350.000 leerlingen. helaas zijn wij nu uitgeloot. De teleurstelling is groot.
ko
Dan hebben we dus weer een luizenmoeder nodig om olifanten te vangen. In goed Nederlands: Dit heet toch: water naar de zee dragen! Wat voor concreets levert dit op? Luizen of olifanten.
Omer
Alles met vrijheid van mening vrijheid van godsdienst ect
Is goed
Maar waarom een blad dat recent met indicenten opnieuws is te gebruiken. Terwijl de blad duidelijk vrijheid van godsdienst verkleind/vernederd
Er mag wel een aardig tekststaan
Maar door gebruik van deze blad is opzettelijk propaganda
Indra
Ik ben het helemaal eens...je moet je mening vrij kunnen uiten. Maar als je het doet, doe het dan ook zodanig dat je de ander in zijn waarde laat. Ik mag alles over jou zeggen maar omdat ik je respecteer kies ik ervoor het niet te zeggen. Nu begrijp ik waarom ze zeggen...zwijgen is goud!
Rob Anybody
Voor docenten biologie fungeert dit boek als waarschuwing. Na lezing bruis je van verontwaardiging.
Het boek kent een zevental gedeelten. De eerste zes behandelen misrepresentaties van evolutiefactoren, evolutiemechanismen en historische reconstructies uitgaande van macro-evolutie.
Het laatste deel promote een interpretatie uitgaande van design. Het internationale standaardwerk over creationisme. Na zes jaar vertalen door tien deskundigen is de 6e editie van Evolution, ein kritisches Lehrbuch nu ook in het Nederlands verkrijgbaar. Helder, systematisch en zakelijk wordt de huidige stand van het creationisme geanalyseerd. In dit boek is het in het creationisme zo verfoeide en schaarse kritisch denken, intrinsiek waarheidsethos en professionaliteit niet aanwezig. Het boek misrepresenteert consistent de nieuwste inzichten in de taxonomie, populatiegenetica, epigenetica, embryologie en paleontologie.
Gert Korthof
Ik maak bezwaar tegen het opnemen van het boek 'Evolutie - Het nieuwe studieboek' van de Stichting De Oude Wereld op Docentenplein. Die Stichting is een creationistische organisatie die een creationistisch boek heeft geproduceerd dat pretendeert een wetenschappelijk verantwoord evolutie leerboek te zijn. Dat is het niet. Creationisme/Intelligent Design is vermenging van (christelijke) geloof met wetenschap (biologie) waardoor algemeen geaccepteerde feiten en theorieën in de natuurwetenschappen als biologie, geologie, natuurkunde, cosmologie, etc verdraaid of genegeerd worden. Creationisme/ID wordt niet aan universiteiten onderwezen omdat het geen wetenschap is. Al in 2011 door middel van een speciale website laten zien dat het boek 'Evolutie - Het nieuwe studieboek' wetenschappelijk niet deugt: https://sites.google.com/site/junkerscherer/
Volgens de regels van reclame op het internet moet Docentenplein boven iedere advertentie het woord 'advertentie' zetten. Ook is op Docentenplein nergens een disclaimer te vinden dat de redactie niet verantwoordelijk is voor de kwaliteit en de inhoud van het op haar site opgenomen Lesmateriaal/Studieboeken. Het is goed dat er nu commentaar geleverd kan worden, maar een creationistisch boek behoort gewoon niet op Docentenplein. Daarmee helpt Docentenplein haar reputatie om zeep en zal het niet meer serieus genomen worden in de onderwijswereld.
cherinda
Op welke datum is dit geschreven?
Ik kan me niet voorstellen dat een tijdreiziger dit naar docentenplein heeft gestuurd. XD
het is vandaag 9-3-2015, maar toch staat er dat dit artikel op 28 februari 2015 is geschreven.
Rafi
Ik, bioloog en filosoof, heb dit boek met graagte en instemming gelezen, en vind het een werkelijk waardevol alternatief voor de al sinds haar ontstaan medio 19e eeuw zeer omstreden evolutiehypothese. Wetenschap en geloof hebben op een fundamenteel niveau, alles met elkaar te maken, Ieder mens gaat uit van bepaalde religieuze vooronderstellingen, en die beinvloeden al zijn doen en laten, ook zijn wetenschappelijk bezig-zijn. Het is alleen maar goed en eerlijk wanneer auteurs, zoals de mij ook persoonlijk bekende Junker en Scherer, hierover open kaart spelen. De mantra dat 'de' wetenschap niets met geloof te maken heeft en objectieve en algemeen aanvaarde feiten en theorieën oplevert is wetenschapshistorisch en kentheoretisch inmiddels alweer vele decennia lang achterhaald. De denkbeelden van kennistheoretici zoals Popper, Kuhn en Lakatos, om er niet meer te noemen, wil niet echt doordringen tot gelovige evolutionisten zoals Korthof.
Goed dus dat onze kindertjes ook een alternatief voor de evolutiehypothese wordt aangeboden. Zo hoort dat in een vrije samenleving.
Rafi
Ik leer het ook nooit om voor het verzenden een tekst nog een keertje door te lezen op taalfouten! In de op twee na laatste zin van mijn tekst hoort er natuurlijk niet 'wil' maar 'willen' te staan. En in de tweede zin horen geen komma's te staan. Zeker op Docentenplein zal hierop gelet worden, dunkt mij.
a Bol
Graag zouden wij met de klas naar de voorstelling "Anne" willen.
Onze klas, de Taalplusklas op het Oranje Nassau College in Zoetermeer is een bijzondere klas. De Taalplus op deze vmbo- school is bedoeld voor leerlingen die een taalachterstand (van 1 tot 2 jaar) hebben die niet is veroorzaakt door leer- of gedragsproblemen. In deze klas zitten leerlingen die gemotiveerd zijn om zich extra in te zetten om de taalachterstand in te lopen.
Veel leerlingen uit deze klas komen oorspronkelijk uit andere landen en krijgen tijdens de lessen Mens & Maatschappij de geschiedenis van Nederland. De voorstelling "Anne" zou hierbij goed aansluiten. Daarom lijkt het ons een leerzame en indrukwekkende excursie.
Vriendelijke groeten,
Roos Meijer en Arja Bol
Richard
Precies dezelfde argumenten hoorden we in 1999 bij de invoering van de huidige flexwet:
http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2700103/1999/02/16/Flexwet-in-het-onderwijs.dhtml
In 1999:
De nood is behoorlijk hoog op scholen en dat zou kunnen betekenen dat veel leerlingen over de andere klassen worden verdeeld of zelfs naar huis worden gestuurd'', zegt woordvoerder C. Hulscher van de Besturenraad, de organisatie van protestans-christelijke schoolbesturen.
Tommy Dekkers
Beste meneer/mevrouw,
Wij zijn bezig met het verbeteren van het linkprofiel van de website: http://www.bis.nl/
Ik kwam via Google op jouw website terecht en ik denk dat onze pagina’s behoorlijk gerelateerd zijn aan elkaar. Daarom vroeg ik me af of je geïnteresseerd bent in het ruilen van een linkje? Wij beheren enkele startkabels.nl en diverse uwpagina’s
Als je zo vriendelijk bent naar ons te linken, zou je dan de anchortekst “digitale schoolborden” willen gebruiken en linken naar deze website: http://www.bis.nl/nl/branches/onderwijs/leermiddelen/digitaal-schoolbord
Uiteraard kan ik ook een linkje terugplaatsen. Mocht je geen interesse hebben, laat ons dit dan even weten.
Alvast hartelijk dank voor de moeite en ik hoor graag van je.
Met vriendelijke groet,
Tommy Dekkers
kaat
Zolang er geen strikte voorschriften worden gehandhaafd, bijvoorbeeld m.b.t. maximaal aantal leerlingen per klas, zal het niet goed komen en zullen allerlei wetjes en onderwijsvernieuwinkjes in een vicieuze cirkel blijven meedoen. De praktijk is, dat scholen bedrijven zijn geworden, waar veel te veel geld in het management zit. De regering werkt dit verschijnsel helaas zelf in de hand.
Voorbeeld: de regel is: maximaal 16 leerlingen in een LWOO-klas. Er staan 17 leerlingen ingeschreven. De praktijk is dan: "We gaan voor die 'ene leerling' geen extra klas formeren, dat kost de school extra lerarensalaris, wat ten koste gaat van het geld, dat in het management circuleert. Dus wordt de klas niet opgesplitst in groepen van 8 en 9 leerlingen, maar wordt het tegen de regel in een klas van 17 leerlingen. Lekker voordelig.
Hanneke CNF
Inschrijving verlengd tot uiterlijk 1 juni 2015!
Rik Engelen
Leuk artikel over ons bedankt voor het plaatsen.
sander ankerman
Goedendag,
Dit brengt mij op leuke opdrachten voor de kranten uit het museum. Dit zijn kranten uit de periode 1940-45.
Karin Winters
Mij lijkt dat digitale vaardigheden meer bevatten dan: "online mogelijkheden en zichtbaarheid, SEO, SEM en website analytics". Daar heb je wel digitale vaardigheden voor nodig.
De kop dekt dus eigenlijk de lading niet....maar misschien is dat wel SEO :-)
Monique de Groote-van Tol
Meer bewegen: een mooi streven! Gedurende de schooldag kan er ook in het klaslokaal meer worden bewogen. Dat gaat heel goed met specifieke activiteiten en bewegingsoefeningen, met name BrainGym bewegingen. In mijn tijd als groepsleerkracht heb ik ervaren dat deze een positief effect hebben, op zowel de leerprestaties en motivatie van leerlingen als op de sfeer in de groep. Er is ook een project uitgevoerd waarbij bewegingsoefeningen gecombineerd werden met technisch lezen. De leerlingen die hieraan mee deden hadden een leesachterstand, of dyslexie. Na 6 weken waren de leerlingen aantoonbaar vooruit gegaan. Ook was hun motivatie ten aanzien van lezen sterk verbeterd; lezen werd weer leuk. Naast de verbeterde resultaten op het gebied van lezen waren er andere positieve veranderingen op te merken, met name in gedrag. Meer over dit project vindt u op www.slimmermetbraingym.nl
Hidde Nota
Inderdaad nutteloos zo' n onderzoek. Aandacht geven aan de gewone leerling lijdt hier onder, de grootste schreeuwers eisen veel aandacht op ten koste van, nog maar niet te spreken over de rugzakleerlingen die niet deskundig kunnen worden begeleid.
Wat is trouwens een minder goede leraar? Wie bepaalt dat, zeker ouders met frustraties van vroeger?
F. kais
Zou u mij het bestand willen toezenden?
Bij voorbaat dank.
François
paulien
Ik zoek eigenlijk software waarbij de leerling het goede antwoord kan inspreken en dat dit kan worden opgeslagen in bijvoorbeeld een word bestand.
Bestaat dit ook ?
Justi
Naast het regelen van betere privacy voor leerlingen dient er in het onderwijs ook meer ruimte te komen voor lessen over (internet) privacy en veiligheid. Daarbij moet er aandacht gegeven worden aan onderpen als social media en email, maar ook het beveiligen van je netwerk en je verdere online privacy (zoals besproken op sites als https://www.vpngids.nl ) dient daarbij ter sprake te komen. Zowel voor bescherming op individueel niveau, maar ook op macro niveau...
John Smeets
Wat een vreselijke spelfouten in dit artikel. Waardeloos voor een website als deze. Controleren jullie dat niet?
Unieke CV ....
de CV ....
Houdt .....
Conny Bodin
Wat moeten we nu geloven?
Op site CITO:
Meerderheid leerlingen groep 8 beheerst 1F-niveau
Uit analyses van Cito in december 2014 blijkt dat ruim 83% van de leerlingen uit groep 8 het 1F-niveau op de LVS-toets Rekenen-Wiskunde haalt. Dit in tegenstelling tot het vorige week gepubliceerde 'Onderzoek Rekenvaardigheden PO-VO' van Delta-Plus, dat stelt dat het merendeel van de leerlingen eind groep 8 voor rekenen het 1F-niveau niet haalt. Het onderzoek van Cito is gebaseerd op 73.500 leerlingen uit (medio) groep 8.
http://www.cito.nl/over%20cito/visie_op_actuele_themas/meerderheid-groep-8-1f
Harry Betlem
Ik vraag me alleen af hoe dit register omgaat met collegae die: werkloos zijn, arbeidsongeschikt zijn.
Immers in die periode is het bijscholen nauwelijks of niet mogelijk.
Verwacht men dat deze leraren dat 'dan maar' uit eigen middelen financieren? Dat met een uitkering di gebaseerd is op max. 70% van het MAXIMUM DAGLOON.
Ontslagen leraren, door arbeidsconflict ook nog met ziekteverlof (gewoon ziektewet) kunnen niet bij hun oud werkgever aankloppen. Die zal de deur gesloten houden, met name in geval van een verstoorde relatie. Ik kèn zo'n werkgever!
Al met al een papieren tijger dus!
Dewi Deesman
Ik zou graag reageren op bovenstaande. Uit mijn ervaring als moeder en als leerkracht is gebleken dat te grote klassen vaak de oorzaak zijn van het niet kunnen geven van passend onderwijs. Meer leraren trekken en hen een betere CAO bieden lijkt me in dit geval de oplossing. De kinderen moeten eigenlijk gewoon verdeeld worden over meer leraren, en dit mogen ook mannen zijn. Toen ik heel jong was op een basisschool in Amsterdam Oud-Zuid, had ik ook een mannelijke leraar. Altijd heel fijn gevonden.
http://www.instituutschreuder.nl
Janneke Schouten
Het vertellen en lezen aan kinderen is echt heel belangrijk om hen goed de Nederlandse taal onder de knie te brengen. Dit is mij ook altijd geleerd toen ikzelf op de basisschool zat hier in Amsterdam Oud-Zuid. Ouders zouden er ook goed aan doen voor te lezen aan hun kinderen. Fijn dat er zulke initiatieven zijn..
https://www.instituutschreuder.nl
Chiquita
Beste lezer. Ik kan me ontzettend vinden in alle redenen waarom je een baan als docent zou moeten willen ambiëren. De interactie tussen jou en leerling, tussen jou en docent, kennisdeling met collega's, maar vooral de actieve bijdrage aan de levensloop van je leerling.
Ook ik heb passie voor het lesgeven, maar heb tot op heden nog geen mogelijkheid kunnen zie/creëren met mijn teamleider en HR-adviseur.
Heeft u misschien enig idee wat zou kunnen maken dat ik vanuit de ene functiegebied over kan stappen naar datgene dat mij energie geeft en het doorzettingsvermogen, het lesgeven dus. Reden hiervoor is dat als ik nu voor de klas zou willen staan, dit onbevoegd kan, maar wel duidelijk moet zijn wat ik heb geleerd vanuit mijn vakgebied OF ik moet en deeltijdopleiding volgen en stage lopen waarbij er een stagevergoeding wordt verstrekt. Gezien dit onvoldoende is voor mijn vaste lasten en is dus zeker geen optie.
Wat dan wel zou je zeggen? Dat hangt af van wat scholen zouden willen bereiken zonder dat ik mijn PDG heb of mijn diploma heb van de Lerarenopleiding Engels.
Weet iemand bij wie ik moet zijn als ik een school heb gevonden waar ik mij als gepassioneerde zou willen melden?
Ik hoor het graag.
Creatieve groet van mij///
Michael
Schaf dan ook gewoon de leerplicht af voor enkele gevallen. Gedwongen in de klas zitten heeft geen enkel nut. Het zijn vaak dezelfde personen die het voor de rest verstieren, haal deze personen van school af en zet ze (desnoods gedwongen) aan het werk.
HA Huisman-Meijer
Wat een goed idee! En wat zuur dat mijn twee kinderen dan weer buiten de boot vallen, omdat ze al eerder met de lerarenopleiding / PABO zijn begonnen... Alsof de duvel ermee speelt: eerste 2 jaar OV betaald voor mijn dochter die op het MBO zat. Toen ze 18 werd en gratis OV kreeg, trad de nieuwe regelgeving in werking en kregen alle MBO studenten gratis OV. Na het MBO naar de PABO, geen basisbeurs (net afgeschaft). Nu weer dit voorstel. Goed hoor, jammer dat het voor ons net te laat komt!
Liever onbekend
Uiteraard is de werkdruk voor docenten veel te hoog. We moeten tegenwoordig van alles.
Ouderavonden ,kennismakings avonden , voorlichtingsavonden ,opendagen , elke week wel meerdere vergaderingen, mentorschap , probleemkinderen. Gedragsproblemen,ouders inlichten,cijferverwerking, leerlingvolgsystemen bijhouden, afwezigheid signaleren en ouders inlichten, op en aanmerkingen in som notuleren,lob gesprekken voeren,enz. O ja vergeet ik bijna nog dat we les moeten geven en leerstof moeten ontwikkelen en nieuwe methodes moeten invoeren, geen wonder dat de jonge docent afhaakt en wat anders gaat doen voor een beter salaris en de oudere docent tegen of in een burn-out terecht komt , tel er bij op dat je mag doorgaan tot je 68 (70??) jaar en de ondergang van het prachtige beroep van docent staat voor de deur.
Koen J. de Jager
Jammer dat het bij de aankondiging al fout gaat. Er bestaat of bestond geen voormalig Nederlands Papoea Nieuw-Guinea. Papoea Nieuw-Guinea was Australisch gebied en werd in 1975 onafhankelijk. Bedoeld wordt waarschijnlijk voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. Nu de meest oostelijke provincies van Indonesië; Papua en West Papua.
Koen J. de Jager, bestuurlid Stichting Papua Erfgoed.
Ed van Eechoud
Dank aan Koen J. de Jager voor deze correctie/toelichting.
Het laatste wat wij kunnen gebruiken is wel het verlies van de herinnering aan Nederlands Nieuw Guinea, en nu dus (West) Papua. Zeker in het Nederlands onderwijs.
Jerom
Goede apps kunnen daadwerkelijk veel verschil maken in het onderwijs. De Savvy app (https://getsavvy.nl) zorgt bijvoorbeeld voor een socialere schoolomgeving, Duolingo (https://www.duolingo.com) maakt het leren van een taal leuk en zelfs verslavend. Beide apps zouden op elke school gebruikt moeten worden.
Robbie
Maar twee jaar? Het lerarentekort duurt nog wel enkele decennia...
Piet Patrol
Werd tijd. Het is toch te gek voor woorden dat kinderen die hulp behoeven noodgedwongen thuiszitten of juist noodgedwongen op een school zitten waar de leraar niet de capaciteiten heeft om de nodige zorg te verlenen. Men had al veel eerder de nadruk moeten leggen op maatwerk.
Meester Hans
Jammer genoeg makkelijker gezegd dan gedaan. Daar zal wel weer een aardige tijd overheen gaan.