Tessas webtips voor in de les taal en spelling

Taal is een van de belangrijkste vakken op de basisschool. Daarom besteden we deze maand aandacht aan de verschillende websites en middelen die je voor taal en spelling in de klas in kunt zetten.

Door Tessa van Zadelhoff

Spelling

Spellingregels zijn voor veel kinderen lastig. Regelmatig oefenen is daarom belangrijk. Er zijn diverse sites waarmee kinderen thuis en op school spelling kunnen oefenen.

• Een mooi voorbeeld is Bloon, methode-onafhankelijke software om het woordpakket van de week te oefenen. Bloon is gratis, als leerkracht kun je een account aanmaken voor je leerlingen. Er zit een eenvoudig leerlingvolgsysteem achter waarin je de vorderingen kunt volgen. Ook kun je een beloningsplaatje sturen naar je leerling.

• Spelling oefenen in de klas en thuis kan ook met sites als Juf Melis en Taal-oefenen. Deze zijn beide maar beperkt gratis te gebruiken.

• Een bekend webbased rekenoefenprogramma in het basisonderwijs is de Rekentuin. Rekentuin biedt een uitgebreid leerlingvolgsysteem waardoor je precies kunt zien waarop leerlingen uitvallen. Sinds kort is ook de taalvariant van de Rekentuin, de Taalzee, actief. Momenteel is het alleen nog mogelijk om een demo-account aan te maken dus resultaten worden nog niet opgeslagen. Taalzee is net als Rekentuin methode-onafhankelijk (maar niet gratis) te gebruiken.

Zelf spelling- en taaloefeningen online zetten

Wanneer je even verder zoekt op het internet vind je vele scholen die zelf spelling- en taaloefeningen online hebben gezet. Vaak wordt hiervoor gebruik gemaakt van het programma Hot Potatoes. Binnen Hot Potatoes kun je eenvoudig verschillende soorten oefeningen zoals invuloefeningen, kruiswoordraadsels en combineeroefeningen gemaakt worden. Op de Belgische site Klascement vind je meer informatie over Hot Potatoes en ook zijn daar instructievideo's en kant- en klare oefeningen te vinden.Lees meer op Hotpot.klascement.net

Woordenschat

Woordenschat maakt een belangrijk deel uit van het taalonderwijs.

• In de Woordwiki vind je veel informatie over woordenschatonderwijs. Daarnaast zijn er woordclusters te vinden rondom vele begrippen en kun je ook zelf nieuwe woordclusters toevoegen.

• Leraar24 biedt een dossier met diverse video's waarin je inspiratie op kunt doen om de woordenschat van je leerlingen te vergroten.

Taal oefenen met spelletjes

Taal oefenen met een spelletje is altijd leuk. Via Spelletjesplein en Leerspellen vind je diverse games waarmee leerlingen een taalaspect kunnen oefenen.

Taal en spelling op het digibord

Ook voor op het digibord zijn er vele tools te vinden die je in kunt zetten binnen de lessen taal en spelling. Het Schoolbordportaal en Digiborden.kennisnet.nl hebben verzamelingen op hun site staan.

Welke websites en online middelen zet jij in de klas in? We horen graag jouw reactie.

VorigeOnderwijs heeft plicht leerlingen voor te bereiden op deelname aan informatie intensieve samenleving
VolgendeInschrijving geopend online masterclass over tablets in het onderwijs door Kennisnet en OU
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter