Tessas webtips voor in de les Kinderboekenweek 2012

Op 3 oktober gaat de Kinderboekenweek weer van start. Het thema is deze keer Hallo Wereld. Een breed thema waar je in de klas vele kanten mee op kunt gaan. Het ontmoeten van andere culturen door het lezen van verhalen staat centraal. Deze webtips kunnen je helpen om het thema voor te bereiden.

Door Tessa van Zadelhoff

Verhalen uit de hele wereld


• In de Volksverhalen Almanak vind je verhalen, mythen, sagen en legenden van over de hele wereld. Typ in de zoekbalk een willekeurig land in en de verhalen verschijnen op je scherm. Er zijn ook themapagina's met verhalen uit Japan, Suriname en Frankrijk.

• Op de site Wereldkids vind je verhalen van Nederlandse kinderen die in het buitenland wonen. Mooi om een indruk te krijgen van hoe anders hun leven is.

• Met de Boekenzoeker kun je op thema naar geschikte boeken zoeken. Voor deze Kinderboekenweek gebruik je natuurlijk het thema 'andere landen'.


Lesmateriaal


• De onderwijsstudio maakte de afgelopen jaren steeds een prentenboekfilmpje bij het thema van de Kinderboekenweek. (bijvoorbeeld De Snoepslang en Kleurdoosherrie). Dit jaar wordt de titel 'Hallo Flamingo'. Bij het boekje is gratis lesmateriaal te downloaden.

• Schrijfster Rian Visser heeft een digibordles gemaakt bij het thema Hallo Wereld voor de groepen 1, 2 en 3. De les is gratis te downloaden.

• Hallo wereld in 80 dagen is een lespakket gebaseerd op het beroemde verhaal van Jules Verne 'De reis om de wereld in 80 dagen'. Er is ook een versie van het verhaal gemaakt door de populaire muis Geronimo Stilton. Het lespakket gebruikt het beroemde verhaal over Phileas Fogg als kapstok voor de opdrachten.


Tips voor de Kinderboekenweek


• Juf Anke geeft op haar site leuke tips om de Kinderboekenweek op school te openen onder andere door een reismachine te maken of door leerkrachten als levende standbeelden in te zetten.

• Ook Juf Janneke geeft veel leuke ideeën op haar site.

• Wil je de week starten met een lied rondom het thema? Dan vind je op de site van Arend Landman 3 voorbeelden.

• Meester Jack Nowee, bekende van de webjes, heeft een speurpad gemaakt 'Reis door de wereld in 18 vragen'.

• Via Yurls Werkbladen is ook nog een mooi boekje met puzzelopdrachten te vinden.


Twitter en Pinterest


• Stuur via Twitter geotweets naar de klas. Maak een plaatje van een herkenbare plek in Google Earth (zonder plaatsnaam erbij) en geef een tip of de coördinaten van de plaats waar het is. Laat de leerlingen uitzoeken waar ter wereld deze plaats zich bevindt. Wanneer je een paar keer hebt geoefend laat de leerlingen dan zelf geotweets maken. Gebruik de hashtag #kbwgeotweet zodat collega's er ook gebruik van kunnen maken. Natuurlijk kun je dit ook doen zonder Twitter te gebruiken.

• Op deze Pinterestpagina vind je diverse originele ideeën voor de invulling van de Kinderboekenweek.


Aankondiging: Kinderboekenland

Kennisnet opent in september ook weer het Kinderboekeneiland via de Kids.kennisnet.nl. Het Kinderboekenland wordt gemaakt in samenwerking met CPNB.

Er is ongetwijfeld nog heel veel ander mooi materiaal online te vinden. Heb je een tip? Deel het met ons via de reactiemogelijkheid.

VorigeBasisschool krijgt ruim voldoende van ouders
VolgendeFacebookpagina voor PABO studenten
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter