Tessas webtips voor in de les Zomervakantie

Nog een paar weken en het is weer zomervakantie. Na de hectiek van het einde van het schooljaar kunnen we dan heerlijk een paar weken tot rust komen. In deze webtips wat tips voor wie tijdens deze lesvrije periode zich toch nog wat wil verdiepen in onderwijs- gerelateerde thema's en natuurlijk tips om het nieuwe schooljaar goed te starten.

Fijne zomervakantie gewenst!

Door Tessa van Zadelhoff

Leestips

Ook al heet deze rubriek webtips, ik heb ook een aantal leestips voor in de zomervakantie die met onderwijs en ict te maken hebben.


• Op 28 juni wordt bij Kennisnet het boek Sociale Media in de Basisschool gelanceerd. In dit boek van MijnKindOnline staan praktijkverhalen van 21 leerkrachten die in hun klas werken met sociale media. Het boek is te bestellen of gratis te downloaden als pdf.

• Voor dyslectische kinderen is lezen vaak lastig. Het boek Verhalen van Glas van schrijfster Lorena Veldhuijzen is het eerste Nederlandse kinderboek wat in het speciaal voor dyslectici door Christian Boer ontworpen lettertype Dyslexie gedrukt. Hierdoor zou het boek ook door dyslectische kinderen gemakkelijker te lezen moeten zijn.

• Teach like a champion is een boek waarin excellente leraren 49 bruikbare technieken aanbieden die bijdragen aan betere leerprestaties van leerlingen.


Socialmediatips


• In de nieuwe mediagids staat een artikel met daarin 14 tips voor succesvolle, actieve en leuke lessen waarbij gebruik gemaakt wordt van web 2.0 tools als Twitter, wiki's, YouTube en Wordfeud.

• Op de site van Edutopia staan videotutorials om te leren werken met web 2.0-toepassingen als Storybird, Voicethread en Animoto.


Kijktips

Op de site van Leraar24 zijn naast allerlei leerzame video's over vele onderwerpen binnen het onderwijs ook een aantal sketches te vinden. Op humoristische wijze worden bepaalde actuele onderwerpen zoals passend onderwijs, teruglopende budgetten en werkdruk aan de kaak gesteld.

Tips om een zomerdip te voorkomen


• Voor sommige kinderen is 6 weken vakantie best lang. Na de vakantie blijkt dat zij een dip hebben in hun leerresultaten. CED-groep heeft daarom het Zomerschoolpakket Mijn stad ontwikkeld. Het pakket is bedoeld voor leerlingen die na de zomervakantie gaan starten in de groepen 5 t/m 8.

• Via MijnKlas.net zijn vele werkbladen te downloaden om bepaalde onderdelen nog wat extra te oefenen.
Tips voor de start van het nieuwe schooljaar

Een nieuw schooljaar geeft een nieuwe kans om het klaslokaal aantrekkelijk en praktisch in te richten. Op Pinterest kun je beeldmateriaal verzamelen dat jou inspireert bij de inrichting van je nieuwe klas. Er zitten al verschillende binnen- en buitenlandse leerkrachten op Pinterest. Als je deze leerkrachten gaat volgen krijg je al snel vele nieuwe ideeën. Een mooi voorbeeld van zo'n pagina is die van juf Marita. Wil je meer ontdekken? Zoek dan via Pinterest op woorden als 'school', 'education' of 'klaslokaal'.

VorigeGezondere voeding in schoolkantines
VolgendePodium 5 Eenpitters bestuursakkoord regeldruk en het Vervangingsfonds
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter