Tessas top webtips voor in de les Ga je mee naar het museum

Mei en juni zijn de maanden bij uitstek voor schooluitstapjes. Natuurlijk is het leuk om te kiezen voor een pretpark of een dierentuin, maar er gaan ook veel klassen op museumbezoek. Vaak is het aan te raden om een excursie in de klas al voor te bereiden. De webtips gaan deze keer daarom over musea, ook leuk voor als je niet echt naar het museum gaat!

Door Tessa van Zadelhoff

Google Art Project

Vorig jaar is het project Google Art opgestart. Je kon toen binnenkijken in 17 musea wereldwijd en delen van de collectie bekijken. Onlangs is het Google Art Project enorm uitgebreid. Je kunt nu 30.000 kunstwerken uit meer dan 150 musea bekijken. Ook is er de mogelijkheid om een eigen galerie te maken met een verzameling van jouw favoriete kunstwerken. Leuk om dit met de klas samen te stellen en te delen via de website of het blog van de klas.

Musea online bezoeken

Sommige musea kun je online bezoeken. Het Anne Frank Huis is daar een mooi voorbeeld van. Op de site vind je een video over de familie Frank. Klik je op de boekenkast dan kun je rondkijken in het Achterhuis. Het Smithsonian is het grootste museum ter wereld. Een aantal van de musea zijn te zien in de films 'Night at the museum' die heel populair zijn bij kinderen omdat daar de museumcollectie tot leven komt en het een nachtwaker erg moeilijk maakt.

Fraboom (Engelstalig) is een online museum voor kinderen. Registreer je je met een bepaald lidmaatschap dan kun je alles bekijken. Echter, ook zonder in te loggen kun je al wat zaken bekijken in het schitterend vormgegeven Fraboom Museum.

Op de Nederlandse site Tikkit kun je spelletjes spelen die gerelateerd zijn aan musea. Op Hyves, websites als spele.nl en in musea kun je deze games tegenkomen. Op je persoonlijke Tikkit-pagina kun je bijhouden welke spelen je al gespeeld hebt en waar je Tikkit kunt tegenkomen.

Historisch Museum Jocas biedt online collecties over diverse onderwerpen. De site is wat druk maar bevat mooie content.

Maak zelf een museum

Maak met de klas eens een eigen museum via een weblog of de site van de school. Je kunt gebruik maken van zelfgemaakte kunstwerken of voorwerpen die de kinderen hebben meegebracht en beschreven. Een museum kun je ook maken met het programma Museumbox.

Museumapps

Is er een iPad in de klas? Kijk dan eens naar deze 12 museumapps voor de iPad. Ook een aantal Nederlandse musea heeft al apps ontwikkeld. Zo kun je je bezoek aan het Rijksmuseum voor Oudheden verrijken met de app Amon en Amara waardoor je inzicht krijgt in het oude Egypte. Voor veel musea zijn ook Android-apps beschikbaar.

Veel musea hebben een speciaal programma voor het onderwijs. Informeer er naar bij het museum of via de cultuurcoördinator van de school.

VorigeLogeren in eigen huis
VolgendeBAS school in Utrecht geopend
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter