Tessas top webtips voor in de les foto en video in de klas

In veel klassen is wel een digitaal fototoestel of een pocket videocamera te vinden. En in het andere geval zijn er vast leerlingen met een smartphone waarmee je kunt fotograferen en filmen. Vandaar deze keer webtips om met foto en video in de klas aan de slag te gaan. Vooraf is het wel handig om met de klas afspraken te maken rondom het maken van foto's en video's. Bijvoorbeeld dat kinderen niet te herkenbaar in beeld komen. Misschien is er een protocol op school, bespreek dat dan met de leerlingen.

Ideeën voor in de les

Met het programma Comic Life kun je een fotostrip maken (lesbrief). Ook met het programma Photosynth kun je een fotoverhaal maken. Op de site Medialessen.nl vind je nog veel meer ideeën om aan de slag te gaan met foto en video. Ook met video kun je in de klas aan de slag. Een leuk voorbeeld is Veengle. Herman van Schie beschrijft op zijn weblog hoe je fragmenten uit films kunt samenvoegen tot een nieuwe film. Ten slotte zou je een lipdub kunnen maken met de klas of zelfs met de hele school. Hoe dat werkt lees je op de site van Schooldub.

Fotobewerking

Om foto's te bewerken heb je vele programma's. Een aantal gratis, webbased en vooral handige programma's zijn PicMonkey of FotoFlexer. Collages maak je snel en goed met Photovisi, Big Huge Labs of Loupe. In Jigsawplanet kun je foto's importeren en er vervolgens puzzels van maken voor op het digibord.

Videobewerking

Voor het bewerken van video's kun je bijvoorbeeld gebruik maken van programma's als Windows Moviemaker of iMovie (Apple).

Kennisnet heeft een dossier over het gebruik van video in het onderwijs online en ook een speciale online workshop over het gebruik van video in de klas.

Foto-apps

Voor smartphones, iPads en andere tabletcomputers zijn er talloze apps waarmee je leuke effecten kunt toevoegen aan foto's. Mooie voorbeelden zijn Instagram, Photobooth en Pho.to Lab, maar er zijn ook allerlei apps waardoor je personen op foto's ouder, dikker of grappiger kunt maken.

Sociale Media

Pinterest is de nieuwste social media tool die momenteel volop in de belangstelling staat. Omdat Pinterest voornamelijk werkt met fotomateriaal kun je Pinboards (prikborden) maken met mooie foto's. Pinterest is bijvoorbeeld geschikt om mooie moodboards te maken met de klas en onderling te delen. Flickr is een site waar je je foto's kunt plaatsen en delen met anderen. Er zijn echter nog meer toepassingen die gebruik maken van de foto's die in Flickr geplaatst zijn. Zo heb je Bubblr waar je kleine fotostripjes kunt maken. Of Phasr en FlickrPoet waar je een zin typt die vervolgens wordt uitgebeeld in foto's. Ook leuk om zonder een dergelijk programma te doen.

VorigeDoen alsof projecten
Volgende23 lestips voor de lente op school
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter