Door: Martijn van den Berg
Bijna iedere student vraagt zich wel eens af of de gekozen studie de juiste is. Dit is niet altijd omdat ze voor het blok staan, maar ook om jezelf af te vragen wat er gebeurd was als je een andere keus had gemaakt. Sommige studenten komen echt voor het blok te staan, en moeten de zware keus maken tussen stoppen met de studie of doorgaan. Deze keus is moeilijk, omdat als je stopt, je vaak niet meer terug kan. Ik heb dan ook veel respect voor mensen die dan de keus maken iets anders te doen. Het is alleen de timing waar ik het niet altijd mee eens ben.

Ik geloof dat kennis macht is: alle kennis die je waar dan ook opdoet kan ergens nuttig zijn. Alhoewel je op ieder moment kennis op kan doen, heb je tijdens je studietijd de meeste controle over de kennis die je leert. Daarnaast was er ooit een reden waarom je een bepaalde studie koos, dus zelfs al is de studie die je volgt niet de beste studie, de informatie kan nog steeds nuttig zijn.Het is om deze reden dat ik het niet erg wijs vind als studenten halverwege het jaar opeens de beslissing maken om te stoppen, en dan de rest van het schooljaar gaan werken, wachtend op de nieuwe studie.

Dat je zo'n besluit maakt, kan je niet voorkomen. Je kan het slechts timen zodat het op een gunstig moment komt, zodat je niet de rest van het jaar je eigen tijd moet gaan invullen. Veel studenten gebruiken deze tijd om te werken, om zo bezig te blijven en tegelijk geld verdienen, maar dit is gevaarlijk. Als je gaat werken, heb je opeens meer geld te besteden, en is het heel erg moeilijk om dan weer naar een lager inkomen te gaan.

Daarnaast leer je lang niet zoveel van een nutteloos geldbijbaantje als van een half jaar studie, in welke richting dan ook. Eigenlijk vul je een half jaar in, omdat je wacht op een nieuwe studie. Werken is dan naar mijn mening niet de meest nuttige optie, omdat het geld dat het je oplevert, nooit zo nuttig is als de kennis die je in dit jaar had kunnen opdoen.

Ik begrijp dat je het stoppen met je studie niet kan timen. Maar het is wel belangrijk te bedenken wat je in die tijd gaat doen. Sommige studenten kiezen ervoor om tussen studies zich voor te bereiden op een nieuwe studie, of houden het gewoon uit om uiteindelijk naadloos over te stappen van de ene naar de andere studie. Er zijn verschillende opties. Belangrijk is alleen dat het uiteindelijk wel iets met studeren te maken heeft. Want als je uiteindelijk in het bedrijfsleven komt, is het bijna onmogelijk om zo gefocust te studeren. Daarom kan je van de tijd dat je student bent, maar het beste maken.