Tessas top webtips voor in de les Apps voor Android en iPad

Langzaamaan komen er steeds meer tablets de klaslokalen binnen. Welke apps zijn nu bij uitstek geschikt voor gebruik in de klas en wat zijn praktische tips bij het gebruik van tablets in de klas? Deze webtips kunnen je misschien op weg helpen.

Door Tessa van Zadelhoff

Ter informatie: (i) betekent dat het om een iPad-app gaat; (a) staat voor Android app.

Onderbouw

Dat kinderen al heel jong overweg kunnen met een touchscreen is inmiddels wel duidelijk geworden. Het aantal educatieve apps voor jonge kinderen groeit dan ook in een snel tempo. Juf Jannie heeft zelf drie apps (i) ontwikkeld, maar geeft op haar site daarbij ook nog knutseltips, kleurplaten en reviews van andere apps.

In de apps van Toca Boca (i) ben je kapper, kok, dokter of heb je een speelgoedwinkel. In de kapsalon kun je eindeloos experimenteren met kapsels, er foto's van maken en deze bewaren op je iPad.

Digitale prentenboeken komen ook steeds vaker als app uit. Lees vooraf de recensie in de appstore om meer te weten te komen over de interactiviteit, er zit veel verschil in. Een paar goede voorbeelden zijn Het avontuur van Mika, Timo en het toverboek, De gelukkige olifant en Het Lettercircus voor de iPad. Voor Android is er helaas minder keus. We vonden wel het boekje haan, kip, hoen.

Aardrijkskunde

Topografie kun je oefenen met de apps Topografie (i) waarbij de kaarten van Google Earth worden gebruikt en bij Topo NL (i,a) en Topo Europa (i,a) kun je in verschillende spelvormen topo oefenen op een getekende kaart. Leuk is de app De bovenkant van Nederland waar je aan de hand van luchtfoto's Nederland kunt ontdekken. Het bekende Google Earth is er natuurlijk ook als app voor Android en iPad

Rekenen

Tafels oefenen kun je met het Reken Tafels Spel (a), de Tafeltrainer (i) of Tafelmonsters (i). Hoofdrekenen ofenen kun je met de app 1+1 rekenen voor kinderen (a). Digibordhulp biedt evenvoudige rekenhulpapps voor Android en iPad. Leren rekenen met geld kun je met Jungle Munten (i)

Algemeen

In apps als Didakto (i) en Squla (i) kunnen diverse vakgebieden geoefend worden. Squla is erg leuk omdat het door meerdere leerlingen tegelijk gespeeld kan worden zelfs wanneer deze kinderen in verschillende jaargroepen zitten. Beide zijn er helaas alleen voor de iPad.

Tablets en het digibord

Op de Kennisnet digibordensite is een pagina besteed aan informatie hoe je een tablet kunt koppelen aan je digibord. Kennisnet heeft ook een dossier met informatie over het werken met tablets in de klas.

Meer Androidapps

Jack Vlassak van Mythylschool De Brug maakte een mooi overzicht met apps voor Android. Ook een mooie verzameling maar wel Engelstalig vind je in het artikel 101 Best Android Apps in Education. Ten slotte is er het Tabletportaal met een verzameling Android Apps voor in de klas. Algemene informatie vind je op de Scoop It-pagina Edudroid

Meer iPadapps

Op de site iKind vind je een uitgebreide verzameling iPad-apps voor kinderen. De apps zijn niet allemaal educatief maar de beschrijving geeft vaak genoeg informatie om een goede afweging te maken. Ook zijn er een aantal Scoop Its rondom iPads zoals iPad in de klas, iPadseducation en Apps for education. In haar rubriek eApps neemt Marieke van Osch een aantal educatieve apps onder de loep en geeft tips.

Deze webtips zijn mede mogelijk gemaakt door: @EllePeters @olafiolio @luctoremergo @Erickleipool @jvlassak

VorigeAan de slag met Cloud Computing
VolgendeWel of geen bezuinigingen in het primair onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter