Tessas webtips voor in de les Mediawijsheid

Van 23 t/m 30 november 2012 is het de Week van de Mediawijsheid. Recente gebeurtenissen zoals ProjectX in Haren geven maar weer eens het grote belang van mediawijsheid aan. Naast de gevaren is er natuurlijk ook genoeg gelegenheid om aandacht te besteden aan de mogelijkheden die nieuwe media bieden.

Door Tessa van Zadelhoff

Samen Mediawijs

Misschien voel je je als leerkracht zelf nog helemaal niet zo mediawijs. De wereld om ons heen verandert echter in een snel tempo. De kinderen die nu in onze klassen zitten groeien op in een wereld waar digitale communicatie een belangrijke rol speelt. Aan het onderwijs een taak om kinderen samen met hun ouders te leren hoe daarmee om te gaan. Kennisnet heeft daarom de website Samen Mediawijs geopend, in vijf stappen kun je samen met de leerlingen mediawijs worden. Je test je eigen mediawijsheid en die van de leerlingen, verbetert zoek- en informatievaardigheden en leert de leerlingen verstandig om te gaan met internet.Samenmediawijs.kennisnet.nl

Lespakketten

Wil je snel aan de slag met mediawijsheid dan zijn de volgende lespakketten misschien een goede start.

• Het Diploma Veilig Internet voor de groepen 5 t/m 8
• Het lespakket Hyves
• Het Spangas lespakket
• Mediamasters 2012 voor de groepen 7 en 8
• Herman van Schie heeft een interactief ganzenbordspel gemaakt over mediawijsheid wat je op het digibord kunt spelen.

Bewustwording

Veel leerlingen zijn zich niet echt bewust van de consequenties die hun online gedrag kan hebben. Soms helpen een video en een klassengesprek om hier wat bewustwording te krijgen. Inspirende video's zijn 'de waarzegger' of 'Cyberbullying'. Deze laatste is Engelstalig maar bevat weinig tekst en is erg indrukwekkend. Hebben kinderen zelf ervaring met vervelende dingen op internet zoals pesten, seksuele intimidatie of geweld? Er is een meldknop die je kunt installeren, misbruik is echter strafbaar.

Wat is echt?

Niet alles wat je ziet is echt. Bestaat de boomoctopus? Dansten Laurel en Hardy op de muziek van Michael Jackson? Is dit een mooi gelegen filmset of maar een saaie straat?

Creeëren

Nieuwe media bieden ook mogelijkheden om iets nieuws te creeëren. Digitale prentenboeken of posters, video's, collages, bewerkte foto's en andere presentatievormen. In het boek Sociale Media in het basisonderwijs lees je hierover in 21 praktijkverhalen. Het boek is te bestellen of gratis te downloaden als pdf.

Zelf aan de slag via MediaMachtig

Heb je zelf een mooi idee om met mediawijsheid aan de slag te gaan maar mis je financien om bijvoorbeeld expertise in te huren of om bepaalde hardware aan te schaffen. Stuur je plan voor 23 november naar de stichting MediaMachtig en wie weet krijg je wat hulp bij de start van je eigen mediawijsheidproject. Wil je na al het bovenstaande nog meer weten over mediawijsheid? Bezoek dan het dossier mediawijsheid van Kennisnet of de site Mediawijsheid van Mediawijzer.net.

VorigeHackathon gamification 3 ideeen om praktische schoolproblemen op te lossen
Volgende26 november 2012 Kennisgroep PO
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter