Tessas top webtips voor in de les Nieuws in de klas

Door het gebruik van ict is het makkelijker dan ooit om de actualiteiten in de klas te halen. Via het digibord of touchscreen heb je toegang tot vele bronnen. Veel kinderen vinden nieuws en actualiteiten interessant. Bovendien kun je het bij verschillende vakgebieden inzetten zoals wereldoriëntatie, taal, lezen, levensbeschouwing en mediawijsheid. De webtips geven daarom deze maand een aantal ideeën om nieuws in de klas te brengen.

Door Tessa van Zadelhoff

Nieuws op tv

Natuurlijk kun je samen met je leerlingen kijken naar het Jeugdjournaal, het SchoolTV-weekjournaal of filmpjes die bij methoden die op de actualiteit gebaseerd zijn zoals Nieuwsbegrip kijken. Bij het SchoolTV-weekjournaal kun je in de maand januari meedoen met een pilot met digibordlessen bij de uitzending. BastaTV (onderdeel van het Amsterdamse AT5) biedt ook veel mooie video's die zeker niet alleen interessant zijn voor de Amsterdamse scholen.

Kranten

Leraar24 heeft een dossier met een aantal video's rondom het behandelen van nieuws in de klas. Zo kun je kranten lezen of de kinderen wekelijks een kennisquiz laten doen over de actualiteit. Via de stichting Nieuws in de klas is het mogelijk om gratis diverse dagbladen te bestellen om te behandelen in de klas. Kidsweek en 7days zijn speciale kranten voor kinderen. Een abonnement in de klas is leuk. Van 7days is ook een app voor op de iPad, bij Kidsweek kun je lesmateriaal bestellen.

Dick van Buren van de Nutsschool Morgenstond in Den Haag laat bijvoorbeeld op Leraar24 zien hoe hij met kranten in de klas het nieuws behandelt.

Nieuwsfotos

Nieuws kun je ook behandelen aan de hand van foto's. Heb je een Symbaloo-account dan kun je een tabblad nieuws toevoegen. Ga je met je muis over de foto's dan verschijnt het bijbehorende nieuwsbericht. Vraag aan de kinderen of ze weten welk nieuwsbericht er bij de foto hoort. De Boston Globe heeft een website The Big Picture met schitterende fotoseries behorende bij het nieuws. Kopieer een aantal foto's naar de digibordsoftware of PowerPoint en bespreek met de klas wat op de foto te zien is.

Zelf nieuws maken

Zelf een krant maken met de klas is natuurlijk altijd leuk. Verdeel de klas in redacties en laat ze indien mogelijk ook zelf bekende lokale personen interviewen. Leerkracht Pim Staals van Basisschool de Pionier in Valkenswaard heeft met de kinderen een digitaal persbureau 2.0 opgestart. De Pionier Koerier bericht over sport, regionaal nieuws, interviewt, schrijft recensies, twittert en nog veel meer. Ook Ewoud Verbakel van de Dr. A. van Voorthuysenschool in Rotterdam maakt met zijn klas nieuws in de vorm van een tweemaandelijks journaal op YouTube.

Het is natuurlijk ook mogelijk om het wat eenvoudiger aan te pakken, met de web 2.0-tool ZelfKrantMaken kun je een goed gelijkende voorpagina van een krant maken die je vervolgens weer eenvoudig kunt delen met anderen via je eigen website, weblog of sociale media. Tenslotte is er Fodey waarmee je een klein stukje van een krant kunt maken. Leuk om in een werkstuk of een digibordles te gebruiken.

Twitteren

Twitter is ook een goede bron om het nieuws bij te houden. Volg een beperkt aantal accounts, of maak er een Twitterlijst van, zoals het regionale dagblad, @Nunl, @astro_andre (astronaut Andre Kuipers), een bekende politicus of andere nieuwssites en volg aan de hand van die accounts het nieuws. Twitter gerust vragen over bepaalde zaken, soms krijg je antwoord van bekende Nederlanders of experts op een bepaald gebied.

Heb jij ook tips? Deel ze met ons via de reactiemogelijkheid onder dit blogartikel!

VorigeKwaliteit stages mbo wordt steeds beter
VolgendeBestuursakkoord Primair onderwijs getekend
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter