Tessas top webtips voor in de les aardrijkskunde

Topografie is een onderdeel van het vak aardrijkskunde. De laatste tijd zijn er weer wat mooie topsites bijgekomen of vernieuwd met onder andere informatie over het klimaat, fotomateriaal (360 graden) en sites voor op het digibord.

Door Tessa van Zadelhoff

• Topografie is een onderdeel van het vak aardrijkskunde. Er zijn de laatste tijd weer wat mooie toposites online gekomen of vernieuwd. Topomania bestaat al wat langer maar is onlangs ingrijpend vernieuwd. Na het kiezen van een bepaalde kaart kun je kiezen uit zes verschillende spellen om de verschillende plaatsen te oefenen. Toporopa gaat zoals de naam al doet vermoeden over de topografie van Europa. De site heeft een aantrekkelijke vormgeving en naast landen en steden is er ook aandacht voor bijvoorbeeld meren, monarchiën en bergketens. Leerkracht André Manssen geeft in een blogpost nog een mooie opsomming van topografiesites voor op het digibord.• Google Earth is een geweldig programma voor het onderwijs dat heel handig is bij aardrijkskunde maar ook bij vele andere vakgebieden goed van pas kan komen. Op de volgende pagina vind je een aantal toepassingen rondom Google Earth.• Er zijn een aantal sites waar heel mooi fotomateriaal te vinden is, zodat het net lijkt of je je ook werkelijk op die plaats ter wereld bevindt. Panoramas geeft een aantal 360graden foto's die geweldig van kwaliteit en sfeer zijn. BBC dimensions projecteert bepaalde gebeurtenissen op jouw eigen omgeving zodat je een beter beeld krijgt hoe groot iets in werkelijkheid was.• Weer en klimaat is een onderwerp dat regelmatig terugkeert binnen het vak aardrijkskunde. Via deze op Google Earth gebaseerde website kun je je eigen weerbericht maken voor een bepaald gebied. Zet de symbolen op de kaart en je kunt het weerbericht laten afspelen. Laat een leerling voor het digibord het weerbericht presenteren en neem het op met een videocamera.• Bij bepaalde thema's zijn serious games prima te gebruiken. Samen op het digibord of individueel als slotopdracht voor de leerlingen. Voorbeelden zijn de games over rampen, landbouw in de derde wereldlanden, klimaatverandering en recycling. Maar ook op het Nederlandse Spelletjesplein zijn leuke games voor in de aardrijkskundeles te vinden.

VorigeColumn de school is saai wat nu Acadin helpt
VolgendeGames voor wie vakantie heeft of wil leren
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter