Tessas topwebtips voor in de les

In april 2011 is het 50 jaar geleden dat de bemande ruimtevaart startte. De ruimte is voor veel mensen een boeiend onderwerp. Deze webtips geven interessante links om met ruimtevaart in de klas aan de slag te gaan, bijvoorbeeld de link naar de digibordles van NOVA.

Door Tessa van Zadelhoff

• Een telescoop op school is natuurlijk geweldig, maar mocht je daar de middelen niet voor hebben dan kan een programma als World Wide Telescope misschien uitkomst bieden. Het programma is gratis te downloaden en daarna kun je het hele zonnestelsel afspeuren. Kun of wil je het programma niet installeren, er is ook een webversie.

• NASA is de bekendste ruimtevaartorganisatie. Zij hebben ook een speciale kidssite waar je games kunt spelen, kunt kleuren en vele feitjes kunt ontdekken over de ruimte. De site is Engelstalig maar er zijn voldoende activiteiten die prima in een Nederlandse klas te gebruiken zijn. Liever een Nederlandstalige site, kijk dan bij ESA, de Europese ruimtevaartorganisatie.

• Omdat de bemande ruimtevaart nog maar recente geschiedenis is, is er veel beeldmateriaal beschikbaar. Beeldmateriaal vind je via Geschiedenis24, Teleblik, de Beeldbank van SchoolTV of het Klokhuis.

• NOVA, de Nederlandse Onderzoeksschool Voor Astronomie heeft een mooie les over ruimtevaart gemaakt voor het digibord. De les is gratis te downloaden. De gesproken toelichting is van sterrenkunde-journalist (en eigenaar/eindredacteur van www.allesoversterrenkunde.nl) Govert Schilling.

Elders op de site van NOVA vind je nog meer materialen om met dit onderwerp aan de slag te gaan.

• Leven in de ruimte is heel bijzonder. Je slaapt staand en naar de wc gaan doe je niet op dezelfde manier als hier op aarde. Ontdek hoe het leven er in het International Space Station uitziet. ESA heeft hiervoor het lespakket Zeg het ISS ontwikkeld. Weten waar het ISS zich op dit moment bevindt? ESA Heavens Above laat het zien. Of volg het ISS via Twitter.

• Aan de slag? Dat kan natuurlijk met het webpad over het zonnestelsel of de webkwestie Missie Maan. Of op Webje Wijzer staan ze allemaal. Het Deltaproject is afgelopen maar al het door de scholen gemaakte lesmateriaal is nog op de site te vinden.

VorigeNominatie Leraar van het Jaar sluit op Koninginnedag
VolgendeForse afname aantal zeer zwakke scholen in primair onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter