In 2006 is Kennisnet als pilot gestart met Expert op Afstand. Met Expert op Afstand delen deskundigen hun kennis en brengt de camera leerlingen op plekken waar ze anders nooit komen. In 2007 is Expert op Afstand een dienst geworden en in 2008 en 2009 zagen we een groei in deelname. In 2010 liep de deelname echter sterk terug. Daarom kiezen we ervoor om het accent te verleggen van het incidentele gebruik van videoconferencing zoals Expert op Afstand dat is naar het structurele gebruik van videoconferencing in de les. Per 1 maart 2011 zullen we daarom de dienst Expert op Afstand niet meer aanbieden.

Voorlopig blijven de video- en webconferencingfaciliteiten Surfcontact en Adobe Connect wel gewoon beschikbaar voor onderwijsinstellingen en kunnen zij op leenbasis gebruik blijven maken van de videoconferencingsets van Kennisnet.