Tessas top webtips voor in de les Rekenen

Eind november verscheen bij Kennisnet de brochure Wat weten we over ict en rekenen in het basisonderwijs? Je kunt deze brochure gratis downloaden of aanvragen. Ook de webtips van deze maand zijn verzameld rondom het vakgebied rekenen.

Door Tessa van Zadelhoff

Khan Academy

Binnen de innovatieregeling van Kennisnet lopen momenteel een paar mooie projecten rondom rekenen. Het eerste is het project ‘Ik k(h)an rekenen’. Dit project is opgezet naar het voorbeeld van de beroemde Khan Academy. Salman Khan gaf wiskundeles aan zijn neefjes en maakte hier video’s van die hij op internet plaatste. Al gauw bekeken veel meer mensen zijn filmpjes en dit leidde tot de stichting van de Khan Academy. Omdat dit materiaal Engelstalig is, startte de Koningin Julianaschool de pilot ‘Ik khan rekenen’. Het project is nog in volle gang maar je kunt nu al lezen over de ervaringen van Arco de Bonte. Het tweede project heet AR rekenmobiel. In plaats van hun rekenwerk na te kijken vanuit antwoordenboekjes, gebruikt basisschool De Schakel een smartphone. Een app op deze smartphone zorgt voor een extra laag waarin een videofilmpje met de uitleg bereikbaar is.
Rekengames

Wie kent er nog het spelletje cijfers en letters? Met behulp van een aantal cijfers en de verschillende bewerkingen moet je een bepaald getal zien te vormen. Dat kun je nu ook dagelijks op je digibord spelen met het spelletje Chifr. Tafels oefenen doe je met 9-box. Bekijk eerst de demo om door te krijgen hoe dit spelletje in zijn werk gaat. Mooie games om via het digibord bepaalde rekenvaardigheden te oefenen vind je bij Arcademicskillbuilders (getipt door @Pstaals).

Rekentools op het digibord

Een rekeninstructie wordt vaak een stuk duidelijker met aanschouwelijk materiaal. Heb je dit niet bij de hand, dan zijn er vele digibordtools te vinden. Een mooi voorbeeld is het Schoolbordportaal. Zij hebben de tools gerangschikt naar onder-, midden- en bovenbouw. Ook op Engelstalige websites zijn vele bruikbare tools te vinden, digibordopschool maakte al een selectie. Wil je het klokkijken, digitaal of analoog oefenen ga dan naar de site Klokkijker. Deze klok spreekt zelf de tijd uit.

Nog meer informatie over rekenen in het basisonderwijs vind je natuurlijk via rekenweb, rekenpilots, In de klas, of via Leraar24.

VorigeMoglue om verhalen interactief te maken
VolgendeLeren door verhalen te vertellen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter