Tessas top webtips voor in de les Mediawijsheid

Van 21 t/m 27 november 2011 is het de Week van de Mediawijsheid. Het nut van het geven van mediawijsheid wordt voor veel scholen steeds duidelijker: steeds meer leerlingen hebben de beschikking over een smartphone, scholen hebben last van dreigtweets en wekelijks komen er nieuwe ict-mogelijkheden bij. Het is hoog tijd om aandacht te besteden aan de positieve en minder positieve kanten van nieuwe media in het onderwijs.

Kennisnet: workshops, informatie en het Mediawijsland voor kinderen

Kennisnet heeft diverse kanalen om leerkrachten te helpen bij het mediawijzer worden en het mediawijzer maken van hun leerlingen. Zo is er de online workshop mediawijsheid voor leerkrachten. Via deze workshop komen leerkrachten er snel achter hoe mediawijs ze nu eigenlijk zijn. Via Mediawijzer is veel te lezen over de achtergronden van mediawijsheid, nieuwsberichten en beleid. In het Mediawijsland kunnen kinderen zelf aan de slag rondom dit thema. Tenslotte is er op mediawijs.kennisnet.nl een grote verzameling van links en lesmateriaal te vinden rondom mediawijsheid.

Handig voor in de les: het spel Mediamasters 2011, Diploma Veilig Internet en lespakket Hyves

In de Week van de Mediawijsheid kunnen de groepen 7 van alle basisscholen meespelen met het spannende spel Mediamasters 2011. Aanmelden hiervoor is nog steeds mogelijk via de site! Voor de groepen 7 en 8 zijn ook diverse lespakketten te downloaden. Het meest uitgebreid is het Diploma Veilig Internet wat onlangs helemaal is vernieuwd en waar nu ook aandacht wordt besteed aan zaken als Twitter en Facebook. Ook heel herkenbaar voor leerlingen is het lespakket over Hyves.

Linkverzamelingen over Mediawijsheid via Yurls en ScoopIt

Leerkracht André Gilara heeft een mooie overzichtspagina in yurls gemaakt met veel links rondom mediawijsheid. Ook via Scoop It zijn mooie verzamelingen met interessante links te vinden. Volg bijvoorbeeld de Scoop It van Manuela Bazen, Robert Devilee of Justine Pardoen. Er zijn er echter nog veel meer te vinden door binnen Scoop.it te zoeken op de term mediawijsheid.

Handboek Mediawijsheid

Volgens de mediawijsheidcirkel van MijnKindOnline bestaat mediawijsheid uit vier onderdelen die eigenlijk ieder evenveel aan bod zouden moeten komen. Naast de techniek moet er ook ruimte zijn voor analyse, reflectie en creativiteit. In het handboek mediawijsheid (gratis downloaden) wordt uitleg gegeven over deze vier aspecten en er zijn daarnaast voorbeelden te vinden.

Vraag subsidie aan via Stichting Mediamachtig

De vorig jaar opgerichte Stichting Mediamachtig looft subsidies uit voor projecten in het basisonderwijs rondom mediawijsheid. Op de site is te lezen welke projecten er vorig schooljaar met hulp van de stichting Mediamachtig zijn uitgevoerd. Heb je een mooi idee rondom mediawijsheid maar heb je nog wat financiele middelen nodig om het ten uitvoer te brengen? Stuur je plan in naar Mediamachtig en misschien kunnen zij je helpen om jouw klas ook weer wat mediawijzer te maken.

VorigeCovey voor studenten
VolgendeColumn vind het wiel ook digitaal niet opnieuw uit
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter