Steeds meer kinderen lopen rond met een smartphone. Van de leerlingen uit groep 8 is inmiddels al meer dan 80% in het bezit van een smartphone. Dat bleek uit recent onderzoek van het CBS. Daarnaast is er tussen leerlingen een strijd gaande over wie de nieuwste smartphone heeft. Een abonnement afsluiten met een nieuw model smartphone is uiteraard een stuk duurder dan wanneer het abonnement wordt afgesloten met een oud model telefoon. En wie draait er op voor deze kosten? Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat maar liefst 61% van de ouders de telefoonrekening van hun kind betalen. Experts waarschuwen nu dat ouders hun kinderen te veel verwennen waardoor kinderen minder financieel bewust worden. Dit terwijl het bezit en betalen van een smartphone zich uitstekend lenen om een kind juist financieel bewust te maken.

Afspraken maken over wie de kosten betaald
Het is voor ouders van belang duidelijke afspraken te maken met het kind over wie de rekening, of een gedeelte daarvan betaalt. Omdat de meeste kinderen zakgeld krijgen of een bijbaan hebben, kunnen zij best meebetalen aan de telefoonrekening. Het meebetalen aan de telefoonrekening stimuleert kinderen om na te denken over de waarde van geld. Besteed ik mijn zakgeld liever aan een lang telefoongesprek met Marietje, of koop ik liever die mooie schoenen die ik al langer wou hebben? Verder is er bij het afsluiten van een nieuw abonnement nog een aardig bedrag te besparen door de verschillende abonnementen te vergelijken.

Prepaid of abonnement?
Een goede oplossing voor uit de hand lopende abonnementskosten is het aanschaffen van een prepaid kaart. Hoewel het bellen met een prepaid kaart duurder is dan bellen met een abonnement, voorkom je hiermee wel extra kosten. Op een prepaid kaart wordt namelijk een bepaald bedrag aan tegoeden gekocht en wanneer dit tegoed op is kan er niet meer gebeld worden. Omdat het overgrote deel van de kinderen zakgeld ontvangen of een bijbaan hebben, kunnen zij vervolgens zelf kiezen of het geld wordt besteed aan het aanschaffen van nieuw beltegoed of iets anders. Hiermee wordt de financiële zelfstandigheid versterkt en leren kinderen een stuk beter wat de waarde van geld is.

VorigeVersterk de positie van de leraar vanuit het team
VolgendeBetere loopbaanbegeleiding voor leerlingen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter