Op 30 procent van de basisscholen worden uitsluitend enkelvoudige schooladviezen gegeven. Dat blijkt uit de peiling die de Algemene Vereniging Schoolleiders begin deze week heeft gehouden onder 510 basisscholen. Ruim de helft van de scholen die uitsluitend enkelvoudige schooladviezen geven doet dat op verzoek van het voortgezet onderwijs en nog eens 19 procent op basis van een plaatsingswijzer. In driekwart van de gevallen is er dus geen vrijheid aan de basisschool tot het geven van een meervoudig advies als zij dit wenselijk zouden vinden. “Schokkend”, zegt AVS-voorzitter Petra van Haren.

De wetgeving is helder en het is aan de basisschool om te bepalen hoe zij hun leerlingen willen adviseren. De schoolleider is eindverantwoordelijk voor deze adviezen. “Regionale afspraken kunnen nooit bedoeld zijn om de autonomie van de basisschool in te perken, ook niet als men hierbij de motivatie geeft dat dit in het belang van de leerling zou zijn om het anders af te spreken”, aldus Van Haren.

De AVS vindt het zorgelijk dat 10 procent van de scholen problemen voorziet bij de plaatsing. In een aantal gevallen zijn dan systemen van loting de oorzaak, maar ook wordt melding gemaakt van plaatsing op een reservelijst voor het hoogste schooltype in geval van meervoudige advisering.

Het volledige bericht: www.avs.nl

VorigeDekker pakt onbevoegd lesgeven aan
VolgendeKan Nederland leiden in e-Commerce onderwijs?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter