Het inplannen en opzetten van een succesvolle ouderavond kan een heel gedoe zijn. Er komt namelijk heel wat bij kijken. Om te zorgen dat een ouderavond zo voorspoedig mogelijk verloopt, bieden wij graag onderstaande tips aan om de ouderavond tot een succes te maken.

Plan de ouderavond ruim van tevoren in
Plan de ouderavond al aan het begin van het jaar in en laat ouders aan het begin van het jaar direct weten wanneer de ouderavond gaat plaatsvinden. Op deze manier hebben de ouders meer tijd om zich voor te bereiden en eventuele maatregelen te treffen om aanwezig te kunnen zijn. Let er bij het inplannen van de ouderavond wel op dat de datum en het tijstip weloverwogen worden gekozen. Het is niet de bedoeling dat er bijvoorbeeld een ander evenement plaatsvindt op dezelfde dag en tijdstip waardoor enkele ouders wellicht de ouderavond overslaan. Daarnaast kan het handig zijn de ouderavond in te plannen in de avonduren zodat ook werkende ouders een kans hebben om mee te komen.

Zorg dat de datum en het tijdstip blijven hangen (communicatie)
Het is belangrijk de ouders te blijven herinneren aan de aankomende ouderavond. Een leuke manier om dit voor elkaar te krijgen is om de leerlingen een uitnodiging in elkaar te laten knutselen voor hun ouders. Daarnaast kunnen wekelijks herinneringen verzonden worden en kan er bijvoorbeeld een poster opgehangen worden op de deur van de klas. Op deze manier zien de ouders elke ochtend weer de datum van de ouderavond voorbijkomen.

Maak per leerling een puntenlijst
Ouders stellen het zeer op prijs wanneer zij het gevoel hebben dat de leraar hun kind ook daadwerkelijk kent. Het is daarom handig per leerling een puntenlijst te maken met niet alleen de positieve en negatieve punten die besproken moeten worden, maar ook de punten die het kind uniek maken. Neem voordat de ouders binnenkomen enkele minuten de tijd om de puntenlijst te bestuderen en op te slaan.

Regel oppas op school voor ouders met meerdere kinderen
Een veelgehoorde reden waarom ouders niet kunnen komen is het gebrek aan een oppas. Zijn er toevallig oudere leerlingen of collega's die wel een beetje willen bijverdienen? Stel dan een lokaal beschikbaar waar ouders hun kinderen voor een korte periode kwijt kunnen tegen een geringe vergoeding. Op deze manier kan het gebrek aan een oppas niet de reden zijn om niet te komen opdagen.

Wees herkenbaar voor de ouders
Is er voor meerdere klassen een ouderavond ingepland? Wees dan herkenbaar voor de ouders. Zeker voor nieuwe ouders is dit handig. Herkenbaar zijn voor de ouders kan bijvoorbeeld door een naambadge met magneet te dragen. Hierdoor zien ouders direct wie u bent. Naambadges bestellen voor het onderwijs kan bij bijvoorbeeld Uniqprint.

VorigeAfspraken vervanging in primair onderwijs
VolgendeInloggen op de webmail van (hoge-)scholen en universiteiten
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter