Veel universiteiten gaan met hun tijd mee. Het wetenschappelijk onderwijs staat voor innovatie en kan in het internettijdperk uiteraard niet achterblijven. Daardoor gaan universiteiten steeds meer inzetten op het geven van colleges via internet. Het volgen van online colleges heeft als voordeel dat je ze als student op ieder moment kan volgen en dus ook terugkijken. Bovendien speelt de fysieke aanwezigheid ook geen rol van betekenis meer, omdat de cursussen op een locatie naar wens gevolgd kunnen worden. Het voordeel voor de universiteiten is dat de kosten omlaaggaan, omdat er veel meer studenten op deze manier bereikt kunnen worden. De website www.laagsteprijswijzer.nl waar internet kan worden vergeleken, geeft wel aan dat aan andere zaken door universiteiten moet worden gewerkt. Een stabiele hosting en stabiele internetconnectie zijn uiteraard zeer belangrijke randvoorwaarden.

Eerste reacties bijzonder positief
De toplijsten van universiteiten zijn prestigieus. Veel studenten kiezen de universiteit op basis van hoe zij staan aangeschreven. Bij de meest populaire universiteiten bestaat er een limiet aan studenten. Op de manier van colleges via internet is het theoretisch mogelijk hoogstaand onderwijs voor veel meer studenten bereikbaar te maken. Ook de kosten voor studenten kunnen omlaag, zodat financiële achtergrond van de student minder doorslaggevend wordt voor de keuze van een universiteit.

Enkele nadelen
Hoewel de eerste ervaringen goed zijn, zijn er ook kritische geluiden te horen over het volgen van cursussen van de universiteit via internet. De intrinsieke motivatie moet echt uit de student zelf komen, daar er bij hen meer verantwoordelijkheden komen te liggen. Ook is de interactie online een stuk minder, dan bij persoonlijk contact in de collegezaal. Ten slotte ervaren niet alle professor het geven van colleges via internet dit als een succesvol experiment. In de ogen van hongerige studenten kijken is iets anders dan in een kille camera.

VorigeHoe houd je een zorgverzekering betaalbaar als student
VolgendeBrede aanpak voor gelijke kansen in het onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter