Effectonderzoek van Pi Research toont aan dat leerkrachten voorafgaand aan het volgen van online scholing op het gebied van kindermishandeling en huiselijk geweld zichzelf een 4 geven. Na het volgen van e-learning scoren zij zichzelf een dikke 7. Belangrijk omdat er in Nederland gemiddeld in elke schoolklas wel een mishandeld kind zit. Hiermee lijkt een goede manier gevonden te zijn om het knelpunt, dat veel leraren die zichzelf al jaren te kort vinden schieten op dit gebied, op te lossen op een snelle, effectieve en voor scholen betaalbare manier.

20.000 leerkrachten al geschoold
Augeo Academy, een goededoelenorganisatie die de scholing ontwikkelt, heeft inmiddels 20.000 leerkrachten geschoold, en naar nu blijkt met het gewenste effect. ‘80 procent van de leerkrachten geeft aan dat zij bij uitstek de beroepsgroep zijn die kindermishandeling kunnen signaleren, maar dat het hen aan voldoende kennis ontbreekt. Dat onze e-learning, naar nu blijkt, zoveel effect sorteert is heel goed nieuws’, aldus Mariëlle Dekker, algemeen directeur van Augeo.

90 procent voelt zich beter toegerust
Niet alleen het kennisniveau van leerkrachten steeg significant maar ook voelen zij zich meer tot handelen bij vermoedens van kindermishandeling in staat. Ook signaleringsvaardigheden en communicatieve vaardigheden verbeterden sterk. Van de ondervraagden voelt 90 procent zich beter toegerust na het volgen van de online cursus, zijn ze minder bang om fouten te maken en hebben ze meer vertrouwen in Veilig Thuis.

Sociale Veiligheid-trainingen voor alle scholen
De komende drie maanden zal Augeo alle basis- en middelbare Nederlandse scholen benaderen met het aanbod zich aan te sluiten bij de Augeo Academy. Deze e-academy leert deelnemers niet alleen alles over wettelijke verplichtingen van scholen op het gebied van sociale veiligheid – dat wil zeggen: over kindermishandeling, huiselijk geweld én pesten – maar biedt ook verdiepende cursussen, korte updates en toegang tot Augeo Magazine voor veilig opgroeien. Deelnemers krijgen voor minder dan 10 euro per jaar toegang tot al het leer- en informatiemateriaal van Augeo. Een belangrijke steun in de rug bij het op de agenda houden van sociale veiligheid binnen de school.

VorigeNederlandse leerlingen ongemotiveerd
VolgendeOnderwijstoptalentprijs 2015 van start
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter