D66 wil de rol van technologie in het onderwijs flink uitbreiden. Scholen moeten meer ruimte krijgen om leerlingen digitaal te laten leren, vindt de partij.

Zo moeten enkele universiteiten vol kunnen inzetten op het aanbieden van zogenoemde MOOC's. Dat acroniem staat voor de woorden: massive open online courses. In MOOC's worden vakken geheel op internet aangeboden middels videolezingen en digitaal huiswerk.

De onderwijsinspectie kijkt nu nog te conservatief naar dat soort lesmethodes, stelt D66 in een plan dat maandag openbaar wordt gemaakt. Uren die studenten nu in zulke online vakken steken tellen vaak niet mee voor studies.

Universiteiten en andere scholen die hier nu mee experimenteren moeten daar juist de ruimte voor krijgen, stelt de partij. Anderen moeten worden gestimuleerd om dit ook te doen.

Ontwikkeling

"Er zijn de meest schitterende leermaterialen ontwikkeld en er wordt inmiddels permanent ontwikkeld", zegt Kamerlid Paul van Meenen tegen NUtech. "Dat is vaak veel beter dan je eigen leermateriaal gebruiken."

Digitale leermiddelen zijn nu vaak nog te duur, meent D66. De partij pleit voor een tijdelijke afschaffing van btw daarop, zodat de technologie beter de concurrentie aankan met het gedrukte boek.

Wel benadrukt D66 dat technologie geen doel op zich is. "Als de basis van ons onderwijs tekort schiet, is het simpelweg uitrusten van leerlingen en leraren met nieuwe apparatuur onvoldoende."

In augustus openden zeven zogenoemde iPad-scholen hun deuren. De scholen zijn een initiatief van onder anderen opiniepeiler Maurice de Hond. Alle leerlingen krijgen er les met behulp van een iPad en speciale aangepast applicatie.

VorigeProces eindexamenfraude in november van start
VolgendeKinderen willen Piet behouden
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter