Een maatschappelijk werker moet over goede communicatieve vaardigheden beschikken en respectvol kunnen omgaan met clinten en de emotionele verhalen die ze vertellen. Dat kun je trainen door middel van rollenspellen, maar nergens leer je meer dan in de praktijk.
Docent Evie Heinrichs bedacht daarom een bijzondere opdracht. Zestig tweedejaarsstudenten Maatschappelijk Werk en Dienstverlening van Fontys Hogeschool Sociale Studies werden in contact gebracht met bewoners, omwonenden en vrijwilligers van de Eindhovense seniorenwoonvoorziening Vitalis Berckelhof, met wie zij wekelijks een gesprek voerden.

Zo kregen de studenten een ruimere kijk op de werkelijkheid en konden ze zich tevens ontwikkelen op het gebied van gesprekstechnieken en verslaglegging.

Dat leverde prachtige verhalen op. Soms ontroerend en soms komisch, maar altijd maakten ze diepe indruk op de studenten.

Ook de bewoners bleken baat te hebben bij de gesprekken. Door te vertellen over hun leven kregen ze soms meer begrip van medewerkers van de Berckelhof, bovendien ervaarden de genterviewden minder lichamelijke klachten en minder neerslachtigheid.

De twintig meest aansprekende verhalen van het afgelopen jaar zijn gebundeld in het boek Terug in de Tijd. Samen geven deze verhalen een goed beeld van het leven in Eindhoven in de afgelopen eeuw.

De studenten die meewerkten aan het boek overhandigden gisteren de eerste exemplaren aan de bewoners van de Berckelhof.

Nationale Onderwijsgids

VorigeFitte Sinterklaasviering in Twekkelerveld
VolgendeInvoering functiemix gaat traag als een slak
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter